Mit kell tudni a manuálterápia menetéről?

Megosztás

A modern orvoslás ismeretein túl a manuálterápia a kiropraktika és az osteopáthia ismereteire is támaszkodik, így az csak szakképzett gyógytornászi végzettség vagy szakorvosi diploma függvényében végezhető.

A manuálterápia alkalmazott diagnosztikai és mobilizációs módszerei valamint eszköztára az ízületi és gerinc panaszok, a test megbomlott statikai-, valamint a támasztó- és mozgató szervrendszer visszafordítható akut és krónikus működési zavarainak, elváltozásainak kezelésére, helyreállítására koncentrál, ezáltal kiváló és hatékony kiegészítője a gyógytornának.

A manuálterápiának épp oly jelentős része a problémát lokalizáló vizsgálat, mint maga a kezelés

Természetesen a manuálterápia eljárása alapjaiban véve hasonló, ám a manuálterapeuták munkájának menete mindig az adott panasztól is függ.

A panasz megismerése azonban önmagában nem elegendő a célzott terápia végzéséhez. Így a kórelőzmény megismerése, valamint a szükséges RTG, MRI, CT vagy labor leletek kiértékelése után, egy, a funkciózavarokat feltérképező, aktuális állapotot felmérő, alapos fizikai vizsgálat következik.

Minderre annak érdekében van szükség, hogy a legteljesebb képet kapva a manuálterapeuta a legmegfelelőbb technikát alkalmazhassa a későbbi kezelés során.

A manuálterápia nem masszázs, és nem is kizárólag passzív kezelési technika

A terapeuta olyan fájdalommentes, mobilizációs fogásokat és olyan speciális mozgásterápiás módszereket valamint eszközöket alkalmaz, amelyek fokozatosan végzett terhelés mellett, ismételt mozdulatok végzése közben megfelelő ütemben és mértékben tágítják a beszűkült mozgástartományt és javítják a mozgásfunkciót.

Ezáltal célzottan a blokkok oldására, az adott gerinc- és mozgásszervi elváltozások visszafordítására, illetőleg az ezek következményeként kialakult, társult problémák gyógyulására gyakorolnak pozitív hatást.

Aszerint, hogy milyen módszertan áll a hátterében, többféle manuálterápiás eljárás létezik

A terápiás módszereknek több típusa is van (Maitland, Mulligan, Dorn, Barvicsengo, Bowen), ebből a széles spektrumú eszköztárból a terapeuta szaktudásának, tapasztalatainak valamint nem utolsó sorban a fennálló panaszoknak megfelelően választja és alakít ki, egy minden szempontból személyre szabott, hatékony kezelést.

A terápiás szakember a merev, beszűkült, valamint a túlnyúlt, renyhe izomzatokat és ízületeket kezelő manuálterápia során folyamatosan figyeli és fogásokkal, mozgatásokkal teszteli az érintett terület struktúráit és esetleges fájdalomjelzéseit.

A visszajelzéseknek megfelelően a kezelés hatékonysága és a fájdalom mértékének mielőbbi csökkentése érdekében a terapeuta mindig az aktuális fizikai állapotnak megfelelően alakítja a további kezelés menetét. Ehhez azonban elengedhetetlen a folyamatos párbeszéd és az összehangolt együttműködés a páciens és a terápiás szakember között.

A funkcióbeli zavar kiújulásának megakadályozása érdekében és az elért mozgásfunkcióbeli javulás megtartásához, az állapot stabilizálásához a manuálterapeuta aktív gyógytorna gyakorlatokat tanít be a páciensnek a kezelés végeztével, amelyet kellő ismétlésszámban rendszeresen el kell végeznie, otthonában.

Kapcsolódó cikkek