Minden eddiginél nagyobb az újrafertőződés esélye az omikron variánsnál

Megosztás

A kutatók arra jutottak, hogy kétszer nagyobb valószínűséggel fertőz újra valakit, mint a korábbi változatok – persze ez még nem jelenti azt, hogy feltétlenül veszélyesebb is.

Dél-afrikai tudósok most épp arról készítettek egy gyors elemzést, hogy mennyire képes ellenállni az omikron variánsnak az immunrendszer – írja a HVG. A BBC beszámolója szerint a kutatók arra jutottak, hogy az omikron képes lehet megkerülni az immunitásunk egy részét. A dél-afrikai kutatók több mint 36 ezer feltételezett újrafertőződött beteg adatait vizsgálták meg, hogy kiderítsék, van-e bármi esély arra, hogy aki egyszer már volt covidos, azt az omikron újra tudja fertőzni.

A szakemberek az eredményeket összehasonlították a korábbi adatokkal, és arra jutottak, hogy sem a béta, sem pedig a delta variáns esetében nem volt olyan magas az újrafertőződés kockázata, mint az omikronnál. A független szakértők által egyelőre nem ellenőrzött kutatási eredmény alapján az omikron kétszer nagyobb valószínűséggel fertőz újra valakit, mint a korábbi változatok.

Az eredményeket ugyanakkor befolyásolhatja, hogy Dél-Afrikában sok a HIV-fertőzött, ami eleve gyengíti az immunrendszer teljesítőképességét, így bármilyen fertőzés kockázata magasabb lehet. Hangsúlyozták, hogy ez az eredmény még nem tekinthető egy végleges álláspontnak, mindenesetre igazolódni látszik az a fajta félelem, hogy fertőzőbb lehet, mint az eddig tapasztalt variánsok. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az országban csupán az emberek 24 százaléka van beoltva a koronavírus ellen, vagyis más országokban más lehet az eredmény. Illetve egy dolog a fertőzőképesség, ami viszont még nem jelenti azt, hogy a betegség lefolyása is súlyosabb a korábbi variációkénál.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek