Egyes szájvizek hatékonyak a koronavírus ellen

Megosztás

Bizonyos szájöblítő szerek és szájon át szedhető antiszeptikumok képesek lehetnek hatástalanítani az új koronavírust az amerikai Penn State Orvostudományi Főiskola kutatása szerint – írta az Index.

Kísérletek eredményei azt jelzik, hogy egyes fertőzésellenes, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek a vírusterheltség csökkentésében a megfertőződés után, és segíthetnek csökkenteni a Covid–19-betegséget okozó SARS-CoV-2-fertőzés terjedését – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A teszteltek között voltak babasamponok egyszázalékos oldatai, egy orröblítő és peroxidalapú torokfájás elleni öblítők és szájvizek.

A kutatók azt találták, hogy több ilyen orr- és szájöblítő képes az emberi koronavírus semlegesítésére, ami azt feltételezi, hogy ezen termékek képesek lehetnek csökkenteni a Covid–19-betegek által átadható vírusmennyiséget.

Journal of Medical Virology című folyóiratban bemutatott kutatási eredményekből kiderült, hogy az egyszázalékos babasamponoldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére, 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust két perccel azután, hogy azzal érintkeztek. Több szájvíz és toroköblítő szintén hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására.

Kapcsolódó cikkek