Kapósak a miskolci kézműves sörök – íme a kínálat

Megosztás

A sörfőző mesterség mostanra virágzik megyénkben is, a kínálattól pedig könnyen a bőség zavarába kerülhetnek a folyékony kenyér kedvelői. A kézműves sörök széles skálája elérhetővé vált Miskolcon is. Szinte majdnem minden városrészben találhatunk olyan helyet, ahol sorra kóstolhatjuk ezeket a különlegességeket és akár haza is vihetjük őket.

A kézműves Seres 2014-ben alakult egy fiatal házaspár merész álmából, hiszen Miskolcon elsőként vágtak bele egy kizárólag magyar söröket felvonultató üzlet megnyitásába. Azóta is állandóan fejlődő szakértelemmel, töretlen lelkesedéssel és lendülettel forgalmazzák és viszik vásárról vásárra termékeiket. 2018-tól már elérhető három saját készítésű italuk is, melyek Miskolc előtt tisztelegve MSKLC brand alatt, a Búza tér, Meggyesalja utca, és Komlóstető nevet viselik.

Mind a miskolciakra, mind a borsodiakra nagyon is jellemző a – még az országos átlagnál is nagyobb – lokálpatriotizmus, mely náluk ebben a termékvonalban csúcsosodott ki. Véleményük szerint ilyen kézműves termékek mögött a történet is ugyanolyan fontos tud lenni, mint maga az ital. Ettől függetlenül is mindenképp olyan főzetet szerettek volna alkotni, mely méltón viselheti a város és azon belül kiemelt helyszínek (tér, utca, stb.) nevét. 2020-tól pedig a frissítő malátaitalok mellett, a vásárokon megismert kistermelők minőségi élelmiszereit is megvásárolhatjuk a kis online boltban.

A Gyertyános Sörfőzde1996-ban nyitotta meg kapuit a Szinva-patak völgyében kiemelkedő szikladombra épült, híres Diósgyőri Vár szomszédságában. Kezdetben a klasszikus világos és barna sörök készítésével és annak tökéletesítésével foglalkoztak, azonban az utóbbi években rohamosan változó és fejlődő piac, valamint a fokozódó fogyasztói igények megkövetelték az innovációt. Így mára több mint 10 féle gyümölcsös sört és évről évre egyre több különlegességet kóstolhatunk.

Az előszeretettel fogyasztott ital készítőinek sora itt még nem ér véget, hiszen bár újnak tűnhet az Újgyőri főtér közelében lévő Fekete és Fiai néven futó hely, valójában már 20 éve foglalkoznak sörfőzéssel. Kezdetben csak a literes kiszerelésű Drukker szerepelt a repertoárban, ám 2016-ban egy elnyert pályázat után az üzem kapacitásbővítésen, főzőház és géppark korszerűsítésen esett át. Ma már így a Diósgyőri Világos, Diósgyőri Fekete, a Diósgyőri Bástya, valamint a Diósgyőri Kriek elnevezésű söreiket is megtalálhatjuk a piacon. Az itt dolgozó mesterek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Hagyománytiszteletük jeleként söreik, a meggyes kivételével, az 1516-os német tisztasági törvény (Reinheitsgebot) előírásának megfelelően, kizárólag vízből, malátából, komlóból és élesztőből készülnek.

A foglalkozást helyben űzők táborát gyarapítja az 1992-ben alapított Miskolc-Felsőzsolcán működő Serforrás nevezetű főzde is, ami az országban elsőként készített india pale ale típusú sört. 

Ugyan semmiképpen nem nevezhető kézművesnek, de ha sörről esik szó, nem feledkezhetünk meg megyénk ikonikussá vált büszkeségéről sem. A Borsodi Sörgyár közel ötven éve nélkülözhetetlen szereplője a hazai sörkultúrának. Töretlen népszerűségnek örvend, évek óta hazánk egyik legnagyobb mennyiségben értékesített folyékony kenyere. 1973-ban, a Molson Coors Beverage Company tagjaként kezdte működését és azóta is része a miskolciak identitásának. A sörgyár nevéhez fűződik többek között az első alkoholmentes, az első fémdobozos sör, az első KEG, illetve az első ízesített hazai sör bevezetése a magyar piacra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek