Nemcsak az Avasi kilátó, de a környezete is látványos megújuláson esett át

Megosztás

A Miskolc jelképének számító Avasi kilátó tavaly ünnepelte megépülésének 60. évfordulóját. A város nem is ünnepelhette volna méltóbban az ikonikus épületet, hiszen nemcsak a kilátó, de teljes környezet is hatalmas megújuláson esett át, ami az építész szakma elismerését is kivívta.

A városvezetés egyik fontos célja volt, hogy fejlessze Miskolc turizmusát, ezért 4 fő turisztikai desztinációt határoztak meg, amelyek folyamatos fejlesztésén estek át az elmúlt években, ezzel is növelve a város vonzerejét. Az egyik ilyen desztináció Miskolctapolca volt, amelynek megújulásáról már több cikkben is beszámoltunk. A másik kiemelt terület a belváros és a történelmi Avas volt. Ennek megfelelően évtizedek óta nem látott fejlesztések valósultak meg a területen.

Az Avas fejlesztésének egyik mérföldköve a Horváth-tetőn kialakított játszótér volt, amelyet a miskolciak kifejezetten megkedveltek. A fejlesztés egyébként sok tekintetben hiánypótló volt, a városban kevés ilyen modern, jól felszerelt, gyönyörű természeti környezetben lévő játszótér van, mint amilyen a Horváth-tetőn megvalósult.

A fejlesztés talán még ettől is fontosabb állomása az Avasi kilátó felújítása volt. Az épület 60 év után kapott modernebb megjelenést és a felújítás során kiemelt figyelmet fordítottak az apróságokra is. Így például apró szobrok díszítik az épületet, amelyek a város ikonikus épületeit mutatják be. Azonban nemcsak közelről látványos a megújulás. Az új fénytechnikának köszönhetően különleges és részletgazda díszkivilágításokat kaphat a kilátó. Egy korábbi cikkünkben össze is gyűjtöttük, hogy az elmúlt néhány hónapban milyen különleges “ruhákba” öltözött a város iránytűje.

A város főépítésze, Szúnyogh László korábban részletesen írt arról, hogy véleménye szerint mi az Avasi kilátó legnagyobb problémája. Írásából kiderült, hogy a szakember úgy gondolja, hogy komoly gondot jelent az emberek állandó jelenlétének a hiánya. Emiatt sokkal könnyebben válhat az épület rongálás áldozatává, amire a felújítás óta is volt példa. Ezt a problémát hivatottak megoldani a kilátó környezetében megvalósult kiszolgáló épületek is. Ezeknek köszönhetően a területen minden alapvető szolgáltatás megtalálható lesz, a mosdóktól elkezdve az étellel és itallal bezárólag. Ennek köszönhetően a területre látogatók huzamosabb időt is el tudnak tölteni a kilátó környezetében, illetve a terület jelentősebb rendezvényeknek és koncerteknek is otthont tud adni. A kiszolgáló létesítményekről és arról, hogy mit gondol az építész szakma a megvalósult fejlesztésről itt írtunk korábban.

A miskolciak egy része ugyan kritikával illette az Avasi kilátó környezetében megvalósuló épületeket, de összességében elmondható, hogy a fejlesztés a város többségének és a szakmának az elismerését elnyerte. Ezzel elmondható, hogy a beruházás méltó “ajándék” a tavaly jubiláló miskolci ikonnak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek