Évtizedek óta nem látott fejlesztés a történelmi Avason

Megosztás

Évtizedek óta nem látott fejlesztés valósult meg a történelmi Avason a Miskolc Érted Fejlődik program keretében. A beruházás teljes költsége 1.5 milliárd forint volt, amely Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetésből finanszíroztak.

A turisztikai fejlesztés során megújult az Avasi kilátó és környezete. Az átalakítás célja, hogy az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre. A kilátószintek akadálymentes megközelíthetősége panoráma üveglifttel lesz biztosítva az eredeti épület architektúrájával harmonizáló módon, valamint a kilátó földszintjén vendéglátóhely kerül kialakításra. Az emeleti nyitott kilátóterasz burkolatcseréje, interpretációs elemekkel kiegészítve valósul meg. Rendezvények megszervezésére, valamint vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontok kialakítását is magában foglal ez a projektelem.

A projekt során megvalósult a Bormúzeum bővítése is. Az Avasi Zarándoklat Egyesület fejlesztése révén új irodalmi, kulturális élménytér kialakítására kerül sor, mely a modernitás, innovatív technológiai megoldások kontrasztjaként a múlt értékeit hagyományos eszközökkel emeli át a jelenbe. A fejlesztés révén új kiállítóterek jönnek létre, amelyek élő múzeumként megidézik a XX. század elejének avasi polgári miliőjét.

A fejlesztés során az ikonikus Avasi református templom is felújításon esett át. A református egyházközség által megvalósítandó projektelem az Avas évszázados történelmét az építészettörténet, vallástörténet szemszögéből mutatja majd be, a XIII. században épült református templom szakrális térként, különleges értékkel bíró épített örökségként és kultúrtörténeti emlékként járul hozzá az attrakciós kínálathoz. Megújul a templomhoz a sétány és lépcsősor is.

Izraelita emlékhely: a Miskolci Zsidó Hitközség, mint konzorciumi tag, a temetőhöz kapcsolódva – a zsidóság kulturális örökségének bemutatása céljából, alakítja ki az emlékhelyet, kultúrtörténeti, helytörténeti bemutatópontként.

Bortanya – fogadó és rendezvénytér: A megújult Bortanya központi helyszíne volt az ország egyik legjobb boros-gasztro eseményének, az Avasi Borangolásnak. Az Avasi Borangolás évről-évre egyre több látogatót vonz, maga a helyszín is nagyon különleges, hiszen szinte Miskolc belvárosában, az Avas-hegy oldalában tartják, ahol több mint 800 pince és borház található, nem ritkán 300-400 évesek. Ezek közül egy, a csaknem 200 négyzetméteres Bortanya, a hozzá tartozó pincerendszerrel, amelyet 2015-ben vásárolt meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy az avasi borkultúra bemutatására alkalmas turisztikai központot hozzon létre. Az épületben kialakítottak egy földszinti látogató központot, amely konferenciákon kívül rendezvények, valamint kiállítások helyszíne. A látogatókat hangulatos, vendégcsalogató fogadótér várja. Kiépítettek egy ún. befejező konyhát is, amely a bor és gasztronómia élvezetéhez biztosít megfelelő kiszolgáló helyiséget. A mindig is borozóként üzemelő épületrésznek visszaadták eredeti funkcióját, az 1-es számú pinceágban pedig kiállítási installációt rendeztek be, mely az avasi borkultúra tárgyi, írásos és fotódokumentációs, interaktív megismerésére ad lehetőséget.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek