A megújult Avasi kilátó rejtett kincsei

Megosztás

Tavaly év végén fejeződött be az Avasi kilátó felújítása, a környezet rendezése, parkosítása, valamint a terület szolgáltatásainak létrehozása még tart. A Miskolc Érted Fejlődik program keretében megvalósult fejlesztés igazi rejtett kincseket is tartogat.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy milyen impozáns látványt nyújt a megújult Avasi kilátó. Távolról is megcsodálhatjuk a város fölé magasodó épületet, amit Veres Pál polgármester gyakran a város iránytűjeként jellemez. Távolról azonban nem látható az a rengeteg apró kincs, amit a megújult Avasi kilátó rejt.

A kilátó felújítása során kétségkívül figyeltek a részletekre is, erről árulkodnak az épület párkányát díszítő helyi alkotók által készített szobrocskák is, amik igazi rejtett kincsek. Nemcsak bemutatják Miskolc emblematikus épületeit, de mindezt egy olyan helyen teszik, ahonnan szinte az egész várost belátni, így igazán különleges hangulatot teremtenek.

Miskolc újdonsült kuriózumai az Első Miskolci Lions Clubnak, mint a vakok és gyengénlátók jószolgálati támogatójának kezdeményezésére és az önkormányzat javaslatára kerültek a város ikonikus építményére. Több helyszín felvetődött a szobrocskák elhelyezésére, de a kilátó a felújítás után a lehető legméltóbb helyet teremtette meg a minialkotásoknak – mondta el Kiss László klubtag, volt elnök a Minap.hu-nak.

Hozzátette, tizenhárom szobor készült el, melyek templomokat, a Diósgyőri várat, vagy éppen a Palotaszállót ábrázolják. A bronzból készült modellszobrokat három miskolci alkotó öntötte formába: Csernok Tibor szobrászművész, Országh Gábor iparművész és Papp Lóránt dekormágus.

Minden részletre figyeltek, hiszen a szobrokat úgy helyezték el a kilátó párkányán, hogy azok a miskolci nevezetességek irányát is mutassák. A tervek szerint egyébként később a szobrok mellé Braille-írással megszövegezett táblákat, valamint QR-kódot is elhelyeznek majd.

A Miskolc Érted Fejlődik programnak köszönhetően a Miskolci Állatkertet is sikerült fejleszteni, erről részletesen ide kattintva olvashat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek