Győztesek és vesztesek – hogyan tovább Miskolc?

Megosztás

Miskolcon a szavazatokat összessítve Tóth-Szántai József, a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje lesz októbertől Miskolc új polgármestere a voksok 40 százalékával. A második helyen Dr. Barkai László (DK-LMP Zöldek-MSZP-Párbeszéd Zöldek) végzett 22 százalékkal. Mi vezetett a kormánypártok támogatta jelölt fölényes győzelméhez, aki októbertől új útra terelné a várost? Kik lesznek Miskolc képviselői 2029-ig?

A borsodi megyeszékhelyen Varga Andrea a Független SZIVE-Jobbik-Momentum színeiben 14 százalékot kapott, Lehoczki-Spider László a Nép Pártján színeiben 13-at, Pakusza Zoltán Mi Hazánkos jelölt 7, Dohány András és Fintor Zsolt független jelöltek 4 és közel egy százalékot. A képviselő-testületben 16 Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP, 5 DK-LMP Zöldek-MSZP-Párbeszéd Zöldek, 2 Mi Hazánk, 2 Független SZIVE-Jobbik-Momentum és egy Nép Pártján támogatta képviselő fog ülni.

A választás második és harmadik helyezettje. Nincs több vita (Forrás: Borsod24)

A Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP nyerte meg első egyéni választókerületet Klinga Dániellel, a másodikat Czinkné Sztán Anikóval, a harmadikat Barta Gáborral, a negyediket Berencsy Sándor Mátéval, az ötödiket Alavári Zsuzsával, a hatodikat Kozma István Jánosnéval, a nyolcadikat Kavecsánszki Erzsébettel, a kilencediket Matiscsák Évával, a tizediket Szécsényi Mariannával, a tizenegyediket Molnár Péterrel, a tizenkettediket Hollósy Andrással, a tizenharmadikat Deák-Bordos Mihállyal, a tizennegyediket Bajusz Gáborral, a tizenhetediket Dr. Hojnyák Dáviddal és a tizennyolcadikat Bodor Márkkal.

A DK-LMP Zöldek-MSZP-Párbeszéd Zöldek a hetedik egyéni választókerületet vitte Fodor Zoltán révén, a tizenhatodikat Bartha György Imre. Települési kompenzációs listáról jutott be a miskolci önkormányzatba Fekete Zoltán Józsefné, Mezei Attila és Simon Gábor. A Független SZIVE-Jobbik-Momentum képviselői Szopkó Tibor és Varga Andrea Klára, jelenlegi alpolgármester kompenzációs listáról kerültek be a következő önkormányzatba. Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk jelöltje nyert a 15. egyéni választókerületben és kompenzációs listáról bejutott még Tarnóczi Attila. A Nép Pártján jelöltje, Lehoczki-Spider László szintén a kompenzációs listáról jutott be a közgyűlésbe.

A választási műsorok politikai elemzői mind egyértelműen az összefogás hiányában látják a miskolci történések hátterét, amin a kimagaslóan magas részvételi arány csak súlyosbított. Amíg a Fidesz-KDNP egységesnek mutatkozott, addig az ellenzék látványosan képtelen volt a kompromisszumok kötésére, amit maga Dr. Barkai László is elismert. Varga Andrea viszont abban bízik, hogy a közgyűlés továbbra is a Miskolcért fog működni. Pakusza Zoltán örül a Mi Hazánk két mandátumának és az eddigi munkájuk folytatását ígéri. Lehoczki-Spider László nem kívánt válaszolni kérdéseinkre. A választások után mindenesetre a nyár mindenki számára ideális lesz a reális helyzetértékelésre, hogy az őszi új képviselő-testületben remélhetőleg higgadtan kezdjék a munkát Miskolc érdekében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek