Veres Pál beszólt a várost elveszítő, összefogni képtelen miskolci ellenzéki pártoknak

Megosztás

Az önkormányzati választások egyik legnagyobb ellenzéki melléfogása országos szinten is a miskolci ellenzék széthúzása volt. Bár az első pillanattól, ahogy többfelé szakadt a 2019-ben még sikeres összefogás, lehetett tudni, hogy ezzel tálcán átnyújtják a várost a Fidesznek, mégis végigvitték a célig, bukás is lett a vége.

Ahogyan azt tökéletesen tudni lehetett előre, a miskolci ellenzék látványos széthúzása és komromisszumképtelensége nemcsak a polgármesteri poszt, hanem a képviselőtestületi többség átadását is jelentette a Fidesz-KDNP számára, akik már csak egy kávét kértek, az eredmény ugyanis előre borítékolható volt így. 40%-os eredménnyel simán húzta be a Fidesz és Tóth-Szántai József a megyeszékhelyt, miközben ha megnézzük, csak a második, harmadik és negyedik helyen végzett Barkai László, Varga Andrea és Lehoczki László számait, összeadva 48%-ot hoznak a hivatalos választási oldal számai alapján.

Az előzetes közvéleménykutatások az eredetileg újrázni kívánó Veres Pál jelenlegi polgármester elsöprő fölényét hozták, ami a népszerűséget illeti, de már ott megkeverték a háttérben a kártyákat, hosszú történet, végigkísérhettük az elmúlt hónapokban azt a folyamatot, ami a vasárnap esti végeredményhez vezetett. Meg lennénk lepődve, ha ezen bárki is meglepődne, hiszen tökéletesen meg lehetett jósolni, hogy ez történik, ha több jelölt is indul ellenzéki oldalon, ellentétben 2019-cel.

Veres mindenesetre köszönte szépen, nem kért a 2019-ben még meglevő, 2024-re azonban megváltozott ellenzéki környezetből, egymásnak feszültek a Fideszt korábban sikerrel legyőző pártok, háromfelé bomlottak, három nagyobb nevű nevű jelölttel az indulók között (és itt jusson eszünkbe, hogy Budapesten mit és hogy csinált a Fidesz, hogy nem küldte rá együtt Szentkirályit és Vitézyt Karácsony Gergelyre, mert úgy semmi esélyük nem lett volna, így pedig kis híján visszaszerezték a fővárost, sőt, valójában még nincs is hivatalos végeredmény egyelőre, de a 100%-os feldolgozottság alapján Karácsony megőrizte főpolgármesteri posztját).

Óriási a valószínűsége annak is, hogy az ellenzéki torzsalkodást látva rengeteg miskolci szavazó el is fordult a korábbi összefogás pártjaitól és egyikre sem voksolt. Az elkerülhetetlen bekövetkezett, a vasárnap elhozta az igazság pillanatát, a miskolci ellenzék széthúzását a Fidesz köszönte szépen és újra megkaparintotta Miskolcot, hatalmas közgyűlési többséggel együtt, mivel az egyes körzetekben is mindenhol több ellenzéki jelölt indult a fideszessel szemben, néhány kivételtől eltekintve mind ki is kaptak.

Veres Pál pedig hétfőn ezt kommentálta is a közösségi médiás felületén. “Győzni csak felkészültséggel, szorgalommal és összefogással lehet. Hiába mondtam” – írta a polgármester, aki szintén előre látta, hogy ez fog történni, de a jelek szerint rá sem hallgattak.

Igaz, néhány hozzászóló pedig Verest vádolta meg azzal, hogy nem két héttel a kampány kezdete előtt kellett volna visszalépni az indulástól (igaz, ennek jócskán voltak előzményei és okai). De ne feledjük, addigra már lett volna egy DK-s kihívó is, tehát nem lettek volna közelebb a megoldáshoz. Ahogyan egy másik hozzászóló írta, itt az EGO fontosabb volt, mint az együttműködés, ennek eredményét pedig a számok meg is mutatták.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek