Így zárultak az önkormányzati választások a megye városaiban

Megosztás

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. Országosan rekordmagas volt a részvételi arány, a megyében a választásra jogosultak 55 százaléka járult az urnákhoz. A megyeszékhely a Fidesz-KDNP kezébe került.

Utolsóként Kazincbarcikáról is befutott a végeredmény: a szavazatok 60 százalékát kapta Szitka Péter, aki mellett hét MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd-Zöldek jelölt ül majd a képviselő testületben, amely két Városvédők Egyesület, valamint egy-egy Mi Hazánkos és Fidesz-KDNP-ssel lesz teljes.

Az ózdi végeredmény: Janiczak Dávid a szavazatok majdnem 56 százalékát nyerte el, Dr. Csuzda Gábor közel 42 százalékát, Fidrus Péter és Szőcs Zoltán független jelöltek másfél és egy százaléknyi voksot kaptak. Az Ózdiakért Egyesület nyolc, a Fidesz-KDNP hét képviselőt juttatott a közgyűlésbe.

Eldőlni látszik Miskolc sorsa, Veres Pál öt évi regnálása után Tóth-Szántai Józsefnek, a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltjének adja át a polgármesteri pulpitust. 86 százalékos feldolgozottságnál toronymagasan, a szavazatok 40 százalékát gyűjtötte be, míg a második helyezett Dr Barkai Lászlóra választók 22 százaléka voksolt.

Szerencsen igen kiélezett volt a verseny. Kiss Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje 44 százalékkal nyert, de Nyiri Tibor, az SZSZE jelöltje 41 százalékkal zárt. Három kormánypárti három SZSZE-taggal szemben ülhet majd a városházán.

Miskolcon 77 százalékos feldolgozottságnál Tóth-Szántai József, a Pont Mi Egyesület és Fidesz-KDNP jelöltje vezet 41 százalékkal. A további szavazatok megoszlanak Dr. Barkai László, a DK-LMP Zöldek-MSZP-Párbeszéd Zöldek támogatta jelölt 22 százalék, és Varga Andrea a Független SZIVE-Jobbik-Momentum 13 százaléka között. Valamint a Nép Pártján jelöltje, Lehoczki-Spider László is 13 százalékon áll.

Tokajban is eredményt hirdethetünk. Posta György független jelölt a szavazatok 47 százalékát szerezte meg, ezzel ő ülhet bele a polgármesteri székbe. Kerekes Sándor független jelölt 24, Alföldi Andrea független 16, Demeter Zoltán szintén független 14 százalékát vitte el a szavazatoknak.

Szerencsen Kiss Attila a szavazatok 44 százalékával polgármesternek mondhatja magát. Nyiri Tibor 41, Koncsol Tünde a Helyi Civilek Szövetsége színeiben 15 százalékot kapott.

Tiszaújvárosban a Tiszaújvárosi Lokálpatrióták jelöltje Dr. Fülöp György 75 százalékát kapta a a szavazatoknak, így már polgármesternek nevezheti magát. Kenyeres Tamás a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 25 százalékát zsebelte be. A képviselő-testületben a Tiszaújvárosi Lokálpatrióták 9, a Fidesz-KDNP, Városért Egyesület 3 képviselővel lehet jelen.

Mezőkövesden nagy meglepetésre az egyetlen jelölt, Dr. Fekete Zoltán a Fidesz-KDNP színeiben lesz a város első embere. A közgyűlésbe 9 kormánypárti és 3 SZÖDE jelölt jutott be.

Edelényben három független jelölt verseng. 87 százalékos feldolgozottságnál Fischer Ferdinánd vezet 53 százalékkal, Csabai Gyula 38 százalékkal követi és Varga Zoltán 9 százaléknál tart. Mint később kiderült, a sorrend már nem változott.

Encsen Mikola Gergely lesz a polgármester, aki függetlenként a szavazatok 77 százalékát kapta. A másik két független jelölt Paul József és Bolobásné Dr. Pusztai Beáta 12 és 11 százaléknyi voksot mondhat magáénak. Az önkormányzatban 6 független és Fidesz-KDNP-s képviselő foglalhat helyet.

Göncön Sivák János független jelölt nyerte a választást a voksok 44 százalékával. A kormánypártok jelöltje, Vinter István csak 5 százalékkal maradt el mögötte. Molnár Jánosra függetlenként a választók 16 százaléka szavazott.

Putnokon Tamás Barnabás, a Fidesz-KDNP és PVE jelöltje nyerte el a polgármesteri állást a voksok 90 százalékával Lázi Lucián független jelölt előtt. A képviselő-testületben mind a 9 helyet a kormányerők vitték.

Kazincbarcikán a feldolgozottság most érte el az 50 százalékot. Szitka Péter az MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd Zöldek jelöltje vezet magasan, 60 százalékkal. Mérten János a Városvédők Egyesület és Szeifert Lajos a kormánypártok aspiránsa 20 és 13 százalékon áll.

Edelényben a három független jelölt közül Fischer Ferdinánd vezet 54 százalékkal, Csabai Gyula 37 százalékkal követi, Varga Zoltán 9 százalékkal a harmadik.

Kapcsolódó cikkek