Felhőkarcoló Miskolcon?

Megosztás

A húszemeletes értékesítése túlmutat önmagán: egy lényeges szemléletváltásról árulkodik. Megváltozhat-e építészetileg Miskolc ennyire drasztikusan?

Rég nem adott magáról életjelet a hetvenméteres, száztizenhét lakásos toronyház, melynek lezüllött állapota városszerte tudvalevő – írja a Minap. Mint ismert: a 2010-es évek végén az önkormányzat elkezdte felvásárolni a még magántulajdonban lévő ottani lakásingatlanokat, a bérleti szerződéssel rendelkezőknek pedig cserelakást vagy a bérleti jog megváltását ajánlotta. A folyamat 2020-ra zárult le, ám gazdára csak nem talált a betonmonstrum.

Ezért is váltott ki komoly visszhangot, hogy sikeresen zárult a Miskolc Holding Zrt. által meghirdetett legutóbbi licit. Három hete a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában Prokaj Tamás, a vállalat ingatlangazdálkodási igazgatója a befektetők kilétét fel nem fedve elmondta: a húszemeletest négyéves fejlesztési kötelezettséggel és egy rendkívül magas meghiúsulási kötbér kikötése mellett értékesítették – ezek fontos garanciái annak, hogy a vételt követően az ingatlanon ne „üljenek” a befektetők.

A ’60-as években konstruált, mára teljesen kiürített épület erősen felújítandó állapotban leledzik, jóllehet statikailag teljesen ép – ezt támasztja alá valamennyi szakvélemény a város főépítészének elmondása alapján. Aki érdeklődésünkre kifejtette: alapvetően a húszemeletes gépészeti rendszerének átépítése tenné ki a teendők és a ráfordítandó tételek tekintélyes részét.

De megérné – elvégre csekély számú hazai településen botlunk olyan előnyös elhelyezkedésű toronyházba Szunyogh László szerint, mint Miskolcon. Miután – szól az érvelése – a 26-os főút menti épület az autópálya felől kiválóan megközelíthető, sőt, messziről kiszúrható, úgy voltaképp adná is magát, hogy exkluzívabbá tegyük: akár még csupa üvegborítással is.

A szakember úgy véli, habár Miskolc nemzetközi viszonylatban nem számít igazán nagyvárosnak, egy manhattani vagy sanghaji miliőt nyomokban megidéző, közép-európai felhőkarcoló nem pusztán a városrész, de a város egészének látképéhez és presztízséhez is hozzátenne. Állítja mindezt úgy, hogy ő is belátja: az „A-kategóriás” irodaházak iránti kereslet a világjárvány nyomán drámaian megcsappant. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

A jelenlegi állapot
Egy jövőbeli elképzelés

Mi örülnénk egy teljesen modernizált kinézetű, igazán magas épületnek Miskolcon?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek