Ezek Borsod megye legmagasabb épületei

Megosztás

A hatalmas, többszáz méteres épületek nem tekinthetőek a magyar városok tipikus látképének. Ennek ellenére így is szép számmal akadnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében igazán magas objektumok. Cikkünkben összegyűjtöttük a megye legmagasabb építményeit.

Nyugati városokkal ellentétben, megyénkben nem a felhőkarcolók birtokolják a legmagasabb épületnek járó címet. Hazánkban sokkal inkább jellemző, hogy különböző ipari létesítmények kéménye a település, vagy a térség legmagasabbja. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ez a helyzet. A lista élén is egy ilyen építmény szerepel.

1: AES Tisza II erőmű kéménye

A tiszaújvárosi létesítmény nemcsak megyénk legmagasabb épületeinek toplistáján szerepel, de a maga 250 méteres magasságával hazánk legmagasabb kéménye is. Még 1974 decemberében épült. A kémény vasbeton szerkezetű, valójában csak egy tartószerkezet, ezen belül helyezkedik el a négy, egyenként 4 méter átmérőjű füstcső. A kémény betonfalán belül egy felvonó is üzemel.

2: A miskolci Tatár úti Fűtőerőmű kéménye

A lista második helyét a már a megyeszékhely, Miskolc birtokolja. Szintén egy ipari létesítmény a város legmagasabb építménye, a Tatár úti Fűtőerőmű kéménye. Pontosan 100 méterrel alacsonyabb, mint a Tisza II erőmű kéménye, tehát 150 méter magas. Ezzel hazánk negyedik legmagasabb kéménye. Korban is hasonló tiszaújvárosi társához, 1970-ben épült.

3: Tokaji adótorony

A megyei toplista harmadik helyére a Tokaji adótorony került fel, a maga 112 méteres magasságával. Az élmezőny tagjai közül a tokaji épület a legidősebb, még 1960-ban épült.

4: Tiszai Vegyi Kombinát

A negyedik helyre ismét egy tiszaújvárosi épület került fel, és a korábbi szereplőhöz hasonlóan ismét egy ipari létesítményről van szó. A Tiszai Vegyi Kombinát véggázkéménye 100 méter magas és 1963-ban épült. Vasbeton szerkezetű kémény (a vasbeton köpenyfal magassága 80 méter), amely a 60-as évek elején kezdődött nitrogénműtrágya-gyár beruházás részeként épült a 31. sz. ÁÉV kivitelezésében. Tervezője Lipták László,aki akkoriban a TVK generáltervezési főosztályán dolgozott.

5: MOL Petrolkémiai üzem Olefingyár véggázkéménye

A Listán már a harmadik tiszaújvárosi ipari építményként a MOL Petrolkémiai üzem olefingyár véggázkéménye szerepel. A lista is jól szemlélteti, hogy Tiszaújváros milyen erős iparral rendelkezik. A vasbeton szerkezetű kémény 80 méter magas.

6: Miskolc Belvárosi református templom

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listán szereplő első középület. A Belvárosi református templom egyébként nemcsak a megyében, de az országban is a legmagasabb református templom, a maga 76 méteres magasságával. A templom több mint 20 éven keresztül épült, 1786-1808 között.

7: Avasi kilátó

A listáról természetesen az Avasi kilátó sem maradhat le. Miskolc ikonikus épülete nemcsak a városlakók egyik nagy kedvence, de a turisták is szívesen látogatják. Az Avasi kilátó 1963-ban, Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján épült. Tavaly ünnepelte jubileumi 60. évfordulóját. Az alkalomra egyébként egy jelentősebb felújításon is átesett, sőt a történelmi Avas is jelentős fejlesztéseken ment keresztül. A beruházások célja egy valódi szabadidőközpont kialakítása a területen, ahova a miskolciak és a városlakók egyaránt szívesen járnak kikapcsolódni és pihenni.

8: A “húszemeletes”

Megyénk utolsó 70 métert elérő építménye a hírhedt miskolci húszemeletes. A társasház 1966-1968 között épült az ÉSZAKTERV (Nagy Zoltán és Rózsa Sándor) tervei alapján. Az épületet a városban mindenki “húszemeletesként” emlegeti, ám valójában csak 18 emeletes, plusz a földszint, valamint a keleti irányban egy mélyföldszinttel együtt van 20 szintes. Csúszózsalus, vasbeton szerkezetű, évek óta lakatlan. Azonban néhány héttel ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy sikeresen értékesítette a város az épületet, így a szebb napokat is látott társasház új funkciót kaphat.

Ahogy láthatjuk több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei épület is befért az országos toplistába is. Magyarország legnagyobb építménye egyébként a Szigetszentmiklóson található Lakihegyi adótorony, ami 1933-ban épült. Szerkezete 284 méter magas, elnyújtott oktaéderalakú. 30 méteres kitolható hangolócsövével együtt eléri a 314 méteres magasságot.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek