Brutális gázszámlát kaphat sok borsodi család

Megosztás

Kellemetlen meglepetés érheti a családokat, amikor megkapják a gázszámlát – erről közölt cikket a Pénzcentrum.hu. A portál kiemeli, hogy nem jön ki a rezsimatek és az enyhe tavaszi idő drasztikusan megdobhatja sok család számláját.

Májusban Budapesten csak két nap nem számított fűtési szempontból nyárnak, így a fogyasztók csak ezeken a napokon jogosultak kedvezményes, rezsicsökkentett árú gázra. Azt, hogy ki meddig jogosult rezsicsökkentett árú gázra tovább bonyolítja, hogy országszerte eltérő mennyiségű kedvezmény jár július 31-ig a fogyasztóknak.

Magyarország különböző részein eltérő mennyiségben áll rendelkezésre a kedvezményes gáz a vegyesen használó fogyasztóknak, figyelembe véve az adott terület hőmérsékleti viszonyait. Például Budapesten 52 köbméter, míg a hidegebb Borsod megyében 48 köbméter kedvezményes gáz jár.

Egy 110 ezer tagot számláló, gázszámlákkal foglalkozó Facebook-csoport szakértője, Ribárszki Anna a lap kérdésére kifejtette: május 18-tól kezdődően július végéig azoknak, akik kizárólag fűtésre használják a gázt (a szolgáltatónál ez a felhasználási mód van bejelentve), már nem jár kedvezmény. 

Az éves keretet – ami átlagosan 1800 köbméternek felel meg – teljes egészében kihasználhatták már ebben az időszakban. Amennyiben túllépték ezt a keretet és továbbra is gázfogyasztás történik, azt piaci áron kell megfizetniük, azaz 767 Ft/köbmétert. Ez az ár egyébként lényegesen magasabb, mint a piaci ár. Ebből kifolyólag, akik túllépik az államilag meghatározott fogyasztási szintet, a piaci ár sokszorosát fizethetik ki. Erről a Telex.hu egy részletes cikket közölt februárban.

A vegyes felhasználás esetén – amikor a gáz fűtésre, melegvíz előállítására és főzésre is szolgál – marad az említett 48-52 köbméternyi kedvezményes gázmennyiség július végéig, helyzetfüggően.

Ribárszki Anna kiemelte: mindenki megkapja az éves keretben előírt kedvezményes mennyiséget. Ha valaki egész évben kevesebbet fogyasztott ennél, tehát nem kellett piaci árat fizetnie, nincs lehetőség utólagos korrekcióra. Ajánlása szerint érdemes egy online kalkulátort használni, amely segítségével pontosan kiszámolható, hogy egy adott fogyasztónak mennyi kedvezményes gáz áll még rendelkezésre július végéig.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek