Hadházy Ákos szerint a mezőcsáti gyümölcsfeldolgozó fantomberuházás, a tulajdonos tagadja a képviselő állításait

Megosztás

Már az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is foglalkozik a mezőcsáti gyümölcsszárító üzem ügyében, az ipari park területén is csak egy árva autómosó működik – állítja Hadházy Ákos, független honatya a Facebook oldalán. A hatszáz milliós, liofilizáló, vagyis fagyasztva szárító gyümölcsfeldolgozó létrejötténél Tállai András fideszes országgyűlési képviselő, a Pénzügyminisztérium államtitkára bábáskodott. A vádakra reagált az érintett cég vezetője.

Hadházy Ákos szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén található kisvárosban a hatszáz millió forintos beruházásból 290 milliót taksált az EU-támogatás. Az üzemet ugyan megépítették, de sohasem használták a kiírásban szereplő célra. Megkérdeztük az ügyben név nélkül nyilatkozó, érintett gyümölcsfeldolgozó cég tulajdonosát, aki cáfolja a független képviselő értesüléseit, miszerint fantom tevékenységet folytatnak. „Hadházy képviselő urat nem igazán értem, bármikor megkereshetett volna és úgy, mint önnek, neki is válaszoltam volna a kérdéseire, akkor nem lenne szükség arra, hogy a közösségi médiában különféle feltételezéseket írjon.”

A feldolgozó mégsem eladó! Forrás: dragonflat.hu.

A Future Control Kft. hirdetése valóban a mai napig fönt van a dragonflat.hu oldalon, ahol potom 262 millióért árulják a feldolgozót. A hirdetést azonban értesüléseink alapján nem az ezzel megbízott ingatlanos cég rakta fel. A Nemzeti Cégtár alapján, 2011-ben alapított, mezőcsáti székhelyű társaság nettó árbevétele 2022-ben kétmillió-százhatvankilencezer forint volt. A cég főtevékenysége a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, és –tartósítás és az eddig két EU pályázatot nyertek.

A családi tulajdonban lévő vállalat a tulajdonos szerint a feldolgozót sohasem árulta, csupán félreértés történt az ingatlanos céggel. Befektetőt kerestek, és a mai napig keresnek jövőbeni terveik megvalósításához. Terveiket a COVID időszak is jócskán hátráltatta –tájékoztatott róla a tulajdonos.

Lapunk megtudta: a gyümölcsfeldolgozó próbaüzeme még folyamatban van. Müzli és granola készítményekkel kísérleteztek, elkészültek termékeik csomagolásával, amiből már több ezer darabot legyártottak, sőt, már a piac felmérése is elkezdődött. Addig is a már működő, hasonló lengyelországi és szerbiai cégektől vásároltak termékeket és értékesítették azokat. Ha teljes gőzzel elindul a termelés, nyolc-tíz fő állandó alkalmazottal, illetve szezonban, bizonyos keresettebb gyümölcsök (eper, áfonya) érésekor további négy-öt fő alkalmi munkavállalóval számolnak. Egyébként folyamatosan, személyesen vett részt a helyi önkormányzat által szervezett egyeztető fórumokon, melyeknek elsődleges célja a környékbeli vállalkozások (indulók és meglévők) munkaerőigényének a felmérése, szükség esetén szakképzett munkavállalók biztosítása – árulta el lapunknak a tulajdonos.

Csomagológépük alkalmas mind a kiskereskedelem számára öt-tíz dekás liofilizált gyümölcs, mind nagyobb kiszerelésű egy-két kilós termékek csomagolására is, melyek felvevőpiaca a csokoládé üzemek, prémium cukrászdák és éttermek, állateledel gyártó cégek, ízesített mézet forgalmazó cégek, kürtöskalács gyártók. Vevőik többsége belföldi, de két osztrák is akad köztük – ecsetelte a vállalkozó.

A helyi önkormányzattal jó kapcsolatot ápolnak, a kivitelezés során mindenben számíthattak rájuk, az üzem kialakításakor maximálisan figyelembe vették igényeiket, folyamatosan szem előtt tartották az élelmiszeripari, igen szigorú előírásokat. A Future Control Kft. tulaja tagadja a híreszteléseket, miszerint a Tállai Andrásnak a térség országgyűlési képviselőjének köze lett volna a beruházáshoz. A Borsod24 emailben kereste Tállai András és Hadházy Ákos képviselő urakat is az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Fotók: Hadházy Ákos Facebook oldala, dragonflat.hu

Források Hadházy Ákos Facebook oldala, Nemzeti Cégtár, Dragonflat

Kapcsolódó cikkek