Hadházy: EU-s pénzeket loptak egy mezőcsáti kamu gyümölcsfeldolgozóval

Megosztás

Hadházy Ákos nemrég a borsodi Mezőcsáton járt, ahol egy ipari parkban igyekezett utána járni egy minden gyanú szerint kamu gyümölcsfeldolgozónak. A csalással vélhetőleg milliókat akasztottak le az EU-s kasszából.

Hogy miért 250 millióért már árulják is azt a “gyümölcsfeldolgozót”, amire a cég 290 millió EU-s pénzt kapott, papíron 600 millióba került, de jó, ha 50 millió forintot költött rá?

– teszi fel a kérdést az országgyűlési képviselő az erről szóló posztjában.

Hadházy azt is megemlíti, hogy a cégnek van ugyan egy legitimnek tűnő honlapja, de a helyszínen látottak alapján, valamint a helyiektől kapott információk szerint is a Tállai irányítása mellett létrejött “üzemben” soha nem is folyt valódi termelés.

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki képviselő több, sok százmilliós EU-s pénzből épült kamu “gyümölcsfeldolgozót” is bemutatott már, azonban Mezőcsát esete annyiban másabb a többitől, hogyitt már nem csak sejteni, hanem tudni is lehet, hogy az egész hóbelevanc nettó pénzlenyúlás, az üzemet nem fogják soha működtetni.

Először is a mezőcsáti önkormányzat 930 millióból épített egy furcsa ipari parkot. Egy kis irodaépület, egy csarnok és egy kisebb hűtőház, és egy minimális úthálózat jött ki a pénzből, a területen napelemek is láthatók. A kivitelező “természetesen” az a cég volt, aki Tállai körzetében sorra nyeri el a közbeszerzéseket. Nos, az “ipari parkban” egy autómosó működik, illetve az ÖNKORMÁNYZATI PÉNZBŐL megépült csarnokban van néhány kis kapacitású liofilizáló (fagyasztva szárító) gép és egy kis kapacitású csomagoló gépsor látható, szemmel láthatóan vadonatúj állapotban. A “gyümölcsfeldolgozó” céget a budapesti Future Control Kft “álmodta meg. Elvileg 600 millióba került az egész, amihez 290 millió EU-s pénzt vettek fel. Figyelem! Az épületeket NEM ők építették. A nevetséges, 600 milliós költségvetést először egy 500 milliós gépbeszerzéssel akarták lefedni- néhány kis kapacitású fagyasztva szárító berendezést, egy meggymagozót, egy szilvamagozót vettek volna ennyiért- de végül a közbeszerzés eredménytelen lett. Ehelyett 50 millióért megvették majdnem ugyanezeket a gépeket. A nagy kérdés, hogy hová lett a maradék pénz. Az viszont nem kérdés, hogy már soha nem lesz meg- a cég felszámolás alatt van. Az is nagy kérdés, lesz-e valaha is olyan ostoba valaki, hogy megvegye a pár tízmilliót érő (de papíron 600 milliós) “üzemet”.

– összegezte a kiderített információkat a politikus.

Kapcsolódó cikkek