Minden követ megmozgatnak, hogy az Újgyőri főtéren levő bezárt postát újranyissák

Megosztás

Hatalmas arculcsapása volt a miskolciaknak, amikor 2022 végén a Magyar Posta bezárta megyeszékhelyünk számos postahivatalát. Az önkormányzat erőfeszítéseinek hála kettőt sikerült újranyitni a bezárt hivatalok közül, de az újgyőri postánál sem nyugszanak. Felmerült lehetőségként egy kisebb méretű hivatal üzemeltetése is.

Rendkívül nagy fába vágja a fejszéjét, aki a kormány leépítéseivel szemben inkább haladni szeretne. Miskolc sincs könnyű helyzetben, a rengeteg kormányzati pénzügyi elvonás után postáink igen nagy százalékától is meg kellett válnunk. A Minap.hu kiderítette, hogy a már biztosnak tekinthető kormányablakos megoldás mellett rendőrőrs is érkezhet az újgyőri főtéri postahivatal épületébe, ám van, aki ennél is tovább gondol és bármeddig hajlandó elmenni, hogy a terület visszakapja postahivatalát.

Emlékezetes, 2022 novemberében az energiaválságra hivatkozva több mint háromszáz hivatalát csukta be hazánkban a Magyar Posta – városunkban kilenccel csappant meg akkor a számuk. A bezárásokat amolyan időleges szüneteltetésként kommunikálták, azonban csakhamar – ha más nem, legkésőbb a földgáz árának drasztikus csökkenését követően – kiderülhetett: az intézkedés és annak utóhatásai tartósnak fognak bizonyulni.

Jóllehet, 2023 januárjában – a rezsidíjak rendezéséhez hozzájárulva – Miskolc önkormányzata kiharcolta azt az állami cégnél, hogy a tapolcai és a szirmai fiók újranyisson. A városvezetésnek voltaképp azt kellett mérlegelnie, hogy a leharapott ujjakból melyeket varrja vissza. Így történhetett, hogy a nyilvánvaló lakossági igények dacára az Újgyőri főtéren lévő posta úgy maradt.

Mígnem tavaly szeptemberben Veres Pál felvetette: az épületet – ha máshogyan is, de mégiscsak a környéken élők szolgálatába állítva – újra lehetne hasznosítani. Azt javasolta, hogy az ingatlanban kormányablak és/vagy rendőrőrs létesüljön. „Mindkét megoldás fontos lehet az ott élők számára, ezért haladéktalanul megkeresem az érintetteket” – fogalmazott a polgármester közösségi felületén.

Novemberi Facebook-posztjában aztán már arról tájékoztatott a városvezető, hogy a helyi kormányhivatal elfogadta javaslatukat. “Már csak azt kell elérnünk, hogy a rendőrőrs is helyet kapjon a volt postaépületben” – szögezte le Veres Pál.

A Velünk a Város több önkormányzati képviselője is helyszíni tiltakozását fejezte 2022. november 14-e reggelén. Simon Gábor az egész Európai Unióban példátlannak nevezte az intézkedést. Mostani megkeresésünkkor is azt hangsúlyozta a frakcióvezető, hogy mindez utazásban és időben milyen óriási többletterhet jelent a városlakók számára.

Habár – húzta alá – a posta nem az ő választókörzetébe esik, rengeteg Győri kapui lakónak kell emiatt Diósgyőrbe villamosoznia, ha éppen hivatalos levelét szeretné átvenni, a Lézerpontnál lévő 5-ös postánál ezt ugyanis nem tudják megtenni. De több átszállásra kényszerülnek a vasgyáriak, a komlóstetőiek, a lyukóiak és a bükkszentlászlóiak is.

Simon Gábor kifejtette: az önkormányzatnak tulajdonképpen semmilyen lényegi hatásköre nincs abban, mi fog történni az épülettel. Ezért is volna rendkívül lényeges – ecsetelte –, hogy a Fidesz-KDNP helyi politikusai (a fenti városrészek döntő hányadát kormánypárti önkormányzati képviselők vezetik) mellett a megválasztott országgyűlési képviselők is szót emeljenek a helyiek érdekében.

Az MSZP-s politikus emlékeztetett: ő maga még parlamenti mandátuma idején, egy korábbi postabezárási hullám közepette tudta elérni azt, hogy a hivatalt felújítsák. Úgy látja, éppen ezért nem szabadna elengedni a gondolatot, hogy – ha csak néhány ablakkal is, de – a legalapvetőbb szolgáltatásokkal újranyíljon a fiók.

Kopcsó Béláné a vasgyári Puskin utcáról kénytelen immár több mint egy éve a Szinva folyásával ellentétes irányba indulni, ha csekkjeit akarja rendezni. Egy, a Kiss tábornok úti 10-es postán tavaly novemberben tett egyórás sorban állása sarkallta arra, hogy a társadalmi beletörődésben már-már elmerült ügyet ismét napirendre tűzze.

A busz- és villamosmegállókat járva azon nyomban aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy az Újgyőri főtéren lévő hivatalát mielőbb visszakaphassa. Rövidesen több mint kétszázan csatlakoztak petíciójához, amit – a miskolci önkormányzat és a kormányhivatal mellett – megküldött a Magyar Posta Zrt.-nek. Utóbbi továbbra is az energiakiadások csökkentésével indokolta döntését, míg előbbiek azt jelezték, nincs ráhatásuk a történésekre.

Az asszony levelében azt ajánlotta a döntéshozók figyelmébe, hogy a már eltervezett kormányablak mellett az emeletes épületben kapjon helyet a rendőrőrs, valamint a csekkbefizetést és levélfeladást lehetővé tevő, a korábbinál valamivel kisebb posta is – ezzel is szétterítve a fenntartás költségeit. Elszántságát mutatja, hogy még több aláírással a kezében kész akár a köztársasági elnökig is elmenni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek