Megnyerte a pert a Forbes – újra leírhatják a Hell tulajdonosainak nevét

Megosztás

Egy érvényben lévő ideiglenes intézkedés miatt a Forbes kiadója az elmúlt 4 évben el volt tiltva attól, hogy megemlítse a Hell Energy tulajdonosainak a nevét. Ennek most vége, mert a Fővárosi Törvényszéken pert nyert a Forbes, így ismét leírhatják a tulajdonosok nevét.

Az egész ügy még 2019 decemberében kezdődött, amikor a két tulajdonos, Barabás Ernő és Barabás Zsolt személyiségi jogok megsértése miatt polgári peres eljárást indított a Forbes kiadója ellen. Az elsőfokú ítélet megszületéséig egy ideiglenes intézkedés volt érvényben, mely szerint nem írhatták le a tulajdonosok nevét. Ennek következtében 2020 óta bírósági döntés hiányában a Forbes egyetlen cikkben és listáján sem tüntethette fel Barabásék nevét, valamint semmilyen személyes adatot nem is kezelhetett róluk.

Az ügyet a Forbes 2020-as 50 leggazdagabb magyar rangsorát tartalmazó lapszám indította el. A tulajdonosa panaszai miatt a lapszámot vissza is kellett hívni, sőt a testvérpár nevét az online felületről is el kellett távolítani. Annak ellenére, hogy hogy a tulajdonviszonyról szóló adatok nyilvánosak és egyértelműek voltak, bárki számára elérhetőek az Igazságügyi Minisztérium honlapján, vagy például a cégcsoport Wikipedia-oldalán – írja a Magyar Narancs.

A Hell Energy Magyarország Kft. tulajdonosa a Hell Group Holding Kft. A holdingcéget három másik vagyonkezelőn keresztül tulajdonolják a családtagok:

  • a Hell BE Kft.-n keresztül 49 százalékos tulajdonos Barabás Ernő;
  • szintén 49 százaléka van testvérének, Barabás Zsoltnak, a Hell BZS Kft.-n keresztül;
  • a maradék 2 százalékon pedig a Hell Equity Kft. osztozik, aminek végső tulajdonosai szintén a Hell BE és a Hell BZS, azaz a Barabás testvérpár.

Részletezte a tulajdonviszonyokat a Forbes.hu

A lap megemlíti, hogy a Hell az elmúlt másfél évtizedben számos pályázatot nyert, a csoport a legutóbbi, 2022-es konszolidált beszámolójában azt írta, hogy csak 2022-ben 6,7 milliárd forintot kapott, 2008 és 2022 között pedig összesen 22 milliárd forintot húzott be nyertes pályázatokból. A Forbes tavaly 71,9 milliárd forintra becsülte a cégcsoport értékét.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek