Szijjártó szerint a Hell egy katolikus és egy muszlim ország közös sikersztorija

Megosztás

A magyar külügyminiszer arról beszélt, hogy a türk államok hidat képezhetnek Kelet és Nyugat között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Isztambulban adott videointerjút a Bloomberg hírügynökségnek, a felvételt a Facebook-oldalára is feltett. Szijjártó ebben a Telex szemléje szerint arról beszélt, hogy az ukrajnai háború miatt a régi ellátási útvonalak akadoznak vagy megsemmisültek, ezért Magyarországnak új kapcsolatokra, új utánpótlási útvonalakra van szüksége, és a türk államok hidat képezhetnek Kelet és Nyugat között

Szijjártó példaként említette, hogy Magyarország új gázszerződést írt alá Törökországgal, a jövő év elején 275 millió köbméter gázt vásárol magától Törökországtól. Beszélt arról is, hogy az egyik legnagyobb török infrastruktúra-építő vállalat stratégiai együttműködést alakít majd ki a legnagyobb magyar vasútépítő céggel.

Szijjártó ezek után viccesen még azt is megjegyezte, hogy egy katolikus és egy muszlim országnak van egy Hell elnevezésű közös sikersztorija is, utalva a Borsod megyei Szikszón üzemmel rendelkező energiaitalos vállalatra.

Szijjártó egyúttal képmutatónak nevezte az EU Magyarországot és Törökországot kritizáló magatartását. Hozzátette: Magyarország álláspontja szerint a szoros gazdasági együttműködés Törökországgal kifizetődő lenne az EU-nak is, tekintve, hogy az unió gazdaságilag nagyon rossz állapotban van.

Forrás és további részletek: Telex.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek