Nem szavazta meg a közgyűlés az MVK-val kapcsolatos változtatást

Megosztás

Az MVK finanszírozására minden korábbinál nagyobb összeget biztosít az önkormányzat és előrelépést is tudnának biztosítani azáltal, hogy a 14 éven aluliaknak bevezetjük az ingyenes közösségi közlekedést – legalábbis ez volt a terv. De végül máshogy alakult, egyelőre.

A 29. napirendi pont ígérkezett az egyik legérdekesebbnek, kimenetele némileg meglepetést okozott csütörtökön. A részletekről a Minap.hu számolt be.

29. Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetése érdekében. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

A napirenddel kapcsolatban a Fidesz-KDNP frakció tárgyalási szünetet kért, Veres Pál polgármester 20 perces szünetet rendelt el. A közgyűlés 13.00-kor folytatódik. 

A szünet után Kiss Péter, a közlekedésszervezési osztályvezető ismertette az előterjesztést. Köszönetet mondott a városnak azért, hogy létrejöhetett a közszolgáltatási szerződés, ami rendezte az önkormányzat és az MVK viszonyát. Az előterjesztésnek köszönhetően április 1-től ingyenessé válik a közösségi közlekedés használata tizennégy év alatt.

A módosítások elfogadása esetén a közlekedésszervezési osztályon keresztül az önkormányzat rendeli meg a szolgáltatást ellenőrzi annak minőségét, és a szolgáltató gazdálkodását is jobban ellenőrizhetik a jövőben. Kiss Péter hangsúlyozta, az MVK-nál áprilistól életbe lépő módosítás nem azonos az állam által a helyközi közlekedésben bevezetendő ingyenességhez, de ahhoz csatlakozik.

Simon Gábor: módosító indítvánnyal élt a Velünk Város: ebben azt javasolták, hogy a miskolci oktatási intézményekben tanuló diákok egy vonaljegy áráért (430 forint) juthassanak hozzá a jegyhez. Nem a lakcím a fontos, hanem az, hogy miskolci oktatási intézményben tanul-e. Ezzel a gyermekeket szeretnénk támogatni. Annak, hogy ez egy jegy áráért történjen, ennek jogtechnikai oka van. Az állam bevezetheti az ingyenes szolgáltatást, egy Zrt. viszont ezt az adók miatt nem teheti meg.

Magam részéről azt indítványoznám, hogy ezt a közszolgáltatási szerződést egyéb szervezetek is vizsgálják meg, mivel ez a miskolci közösségi közlekedés alapdokumentuma lesz. Javasolja, hogy a szerződést a város jogi bizottsága és a tulajdonosi jogokat gyakorló Miskolc Holding igazgatótanácsa is véleményezze. Tehát mi azt javasoljuk, hogy vezessük be április 1-től 430 forintért jelképes áron a tizennégy év alattiak bérletét, a szerződést pedig a fent említett szervezetek vizsgálják meg.

Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere: a szerződés 6-os melléklete teljes mértékben tartalmazza a módosító indítványban foglaltakat. A szerződés sürgősségét az adja, hogy ki kell hirdetni a bevezetés előtt 30 nappal az új tarifarendszert. A járatkimaradások ellehetetlenítették januárban az októberben kidolgozott új menetrendet, őt megdöbbentette éppen ezért a módosító indítvány. Visszautasította azt, hogy a kaotikus helyzetet a közlekedésszervező osztály okozná.

Hollósy András: megdöbbentő számunkra ez a beismerés, hogy 4 éven át nem csináltak semmit. 101 nappal a választások előtt próbálják elkezdeni?

Pakusza Zoltán (önkormányzati képviselő, Mi Hazánk): A módosító indítvány véleménye szerint azt jelzi, hogy a Velünk a Városban nincs egység. Mekkora kiesést jelent a 14-év alattiak bérletének ingyenessé tétele és ez hogyan lesz kompenzálva?

Mokrai Mihály (önkormányzati képviselő, Velünk a Város): A közösségi közlekedéssel 2019 óta probléma van, folyamatosan, mégpedig azok miatt a csontvázak miatt, amit ott találtunk a város átvételekor. Arról beszél, hogy kőlevest főznek a közlekedésben: kevés a sofőr, a buszok javításának feltorlódása is gond, de a legfontosabb probléma a finanszírozás hiánya, amit a kormány nem biztosít az MVK-nak évek óta. Támogatni fogom az előterjesztést, mert ezzel minden olyan családnál havi több mint 4000 forint támogatást biztosítunk, ahol van tizennégy éven aluli gyermek, aki Miskolcon tanul.  Az egyjegyes modell azt a célt szolgálja, hogy továbbra is megkapják az állami normatívát a gyerekek bérlete után.

Szarka Dénes (frakcióvezető-helyettes, Velünk a Város): Az MVK 2019-ben egy fenntarthatatlan, finanszírozhatatlan cég volt, ez már októberben kiderült. A problémák már a járvány előtt jelentkeztek. 2020-ban az addigi finanszírozási modell megszűnt, az állam kiszállt a helyi közösségi közlekedés finanszírozásából. Nem láttuk egyszer sem a Fideszes és KDNP-s képviselőktől, hogy lobbiznának ezekért a pénzekért. A közlekedésszervező osztály éppen azért jött létre hogy a fennálló problémákat orvosolni tudja.

Cseléné Figula Edina: A teljesítési és minőségi ellenőrzés kerül most a megrendelőhöz, ennek eddig is így kellett volna lennie. Aki az eredeti előterjesztésre szavaz, az erre szavaz, illetve a 14 év alattiak ingyenes bérletére.

Nagy Ákos: szerinte a Velünk a Város képviselői nem tudnak együtt dolgozni, ez az oka, ami most a közgyűlésen látható. A politikus szerint problémás, hogy öt év kellett ahhoz, hogy megszülessen a vizsgálat az MVK anomáliáiról, azt sem érti, miért kell együttműködni a VEKE-vel, miért volt szükséges a közlekedésszervező osztály.

Bajusz Gábor: más szavakkal ismételte meg a Fidesz frakcióvezetőjének mondanivalóját hozzátéve: olyan jogköröket vettek el az MVK-tól, melyeket nem lett volna szabad.

Bartha György: 2019-ig az előző városvezetés 4 milliárdot nem fizetett ki az MVK-nak, a cég holding hitelből működött. Vajon önök kiálltak az MVK állami támogatásának visszaszerzéséért?

Badány Lajos: Az októberben életbelépett menetrend előremutató volt, megszűntek az órás követések, új városi kapcsolatok jöttek létre. Októberben, mikor még volt elég busz, ezt a menetrendet meg lehetett valósítani, most, a járatkimaradások miatt most nem. Ez nem a közlekedésszervező osztály problémája, hanem az MVK-é, ezért akarnák jobban ellenőrizni.  

Hollósy András: 2019 ősziéig mentek a buszok normálisan, azóta pedig nem mennek. A miskolciak ezt látják.

Bajusz Gábor: A kialakult helyzetért a teljes városvezetés felelős. Hatalmas hiba volt, hogy a Covid idején csökkentették a járatszámot, így sok sofőr szerelt le a cégtől és ezek a járművezetők most égetően hiányoznak.

Bartha György: az MVK korábbi felügyelőbizottsági tagjaként folyamatosan jeleztem a problémákat a közlekedési cég vezérigazgatójával. A Covid idején az utazóközönség 15 százaléka maradt csak a közösségi közlekedés igénybevevője, nem volt más lehetőség: csökkenteni kellett a járatszámokat.

Simon Gábor: a korábbi problémákat ismételte el újra. Mielőtt a Fidesz-KDNP hangulatot kelt, szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a járatkimaradások lassan megszűnnek, szerdán a 2700 járatból mindössze 13-al volt probléma. 

Szarka Dénes: Ha elvesznek 1000 forintot és visszaadnak 200-at, annak ne kelljen már tapsolni – érzékeltette az MVK állami támogatásának 2019 utáni alakulását egy példán keresztül a politikus. Az MVK finanszírozására minden korábbinál nagyobb összeget biztosít az önkormányzat és előrelépést is tudunk biztosítani azáltal, hogy a 14 éven aluliaknak bevezetjük az ingyenes közösségi közlekedést.

Szilágyi Szabolcs: hazánkban ma normális közösségi közlekedést állami finanszírozás nélkül lehetetlen megvalósítani.

Nagy Ákos: A Vita nem az ellenzék és a Velünk a Város között van. Jelenleg úgy tűnik, a várost vezető frakció nem tudja eldönteni, támogatja-e a közösségi közlekedést, vagy sem.

Kiss Péter: csak a szakmai kérdésekre kíván reagálni. Az MVK dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a rendszer működni tudjon, mindenki feszített munkát folytat ezért. Nem akarjuk sem az MVK-t sem a szerelőket bántani, mi nem az MVK ellen vagyunk, segíteni szeretnénk nekik. Október 14-én 107 busz állt rendelkezésre, 105 busz kellett a menetrendhez. Januárban 85 csuklós buszból 44 volt kiadható és ezért nem a szerelők vagy a buszvezetők a felelősök. Szervezési problémák vannak, ezekben szeretnének segíteni. A módosító benyújtása óta a jogi bizottság és a holding igazgatótanács véleményezte a javaslatot? – tette fel a kérdést.

A polgármester zárt ülést rendelt el. 

A zárt ülést követően szavazás következett, a városatyák gyakorlatilag minden napirendet megszavaztak, kivéve az utolsót, ami az MVK közszolgáltatási szerződéséről szólt, benne a 14 éven aluliak ingyenes (jelképes, 430 forintos) bérletével. A grémium itt sem a Velünk a Város 5 képviselőjének módosítóját, sem magát az eredeti előterjesztést nem fogadta el. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek