Megint egy indulatokkal teli lakossági fórum az Alsózsolcáról kiebrudalt akkugyár miatt

Megosztás

Csöbör Katalinnal ellentétben, az újonnan kijelölt helyszín térségének fideszes képviselője részt vett a fórumon, de gyorsan támadások kereszttüzébe került. A helyiek leginkább azt nehezményezik, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítaná a projektet, onnantól pedig minden eldől, nincs tovább beleszólása a helyieknek.

Ez sajnos Alsózsolcán is bármikor megeshet, mert jelenleg ilyen törvényeink vannak. Ráadásul a napokban arról is értesülhettünk, hogy az Andrada még nem engedte el teljesen az alsózsolcai helyszínt, így még nem jelenthetünk ki teljes győzelmet.

Indulatos lakossági fórumot tartottak szerda este Érden a Sóskútra tervezett akkugyár miatt – az eseményről a 24 stábja videót is készített, ezt a Hvg szemlézte.

A felvételen jól látható, hogy a résztvevők, élükön az önkormányzat ellenzéki vezetésével, nagyon nem értenek egyet a beruházással, többek között azért sem, mert tartanak attól, hogy az Érdtől nagyjából 10 kilométerre eső Sóskúton végrehajtott beruházás a térség többi településére is kedvezőtlen hatást gyakorol majd.

A tervekkel szemben egy népszavazási kezdeményezés is elindult, és ezzel párhuzamosan, a múlt héten derült ki, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítaná a projektet. Ez utóbbi szolgáltatta a lakossági fórum ürügyét.

A fórumon az akkugyárat építeni tervező szlovéniai Andrada képviselői nem, de Aradszki András, a kerület KDNP-s országgyűlési képviselője részt vett. Amikor megkérdezték tőle, hogy kiemelt beruházást szeretne-e, vagy az akkugyárról tartandó helyi népszavazást a kérdésben, Aradszki azt válaszolta, hogy nem tudott a kiemelt beruházásról szóló rendelettervezetről, ami a kormány honlapján megjelent.

A fórum végén a stáb meg tudta kérdezni a távozó képviselőt a történtekről, Aradszki pedig arról beszélt, hogy egy magánterületről van szó, amit a tulajdonosától megvásárolt az Andrada azzal a céllal, hogy megvalósítsa ezt a beruházást. Amikor a riporter rákérdezett, hogy egyetért-e azzal, hogy amennyiben a sóskútiak nem szeretnék, akkor nem szabad megvalósulnia a beruházásnak, Aradszki azt felelte, hogy mindent a hatályos jogszabályok szerint kell megcsinálni.

Ezen utóbbi kiszólás a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítést is jelentheti, hiszen ez egy több alkalommal is bevetett trükkje volt a kormányzatnak olyan esetekben, amikor nem szerették volna, hogy a helyiek is beleszólást kapjanak abba, hogy mi történjék a lakhelyükön.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek