Betelt a pohár, a szociális munkások valódi lépéseket követelnek

Megosztás

Hosszú évek óta figyelmeztetnek a gyermekvédelemmel, gyermekjogokkal foglalkozó szakemberek, hogy komoly gondok vannak a rendszerrel. Eddig hiába jelezték észrevételeiket, nem történt érdemi változás, legfeljebb kommunikáció szintjén. Most a pedofil botrány kapcsán nagyobb figyelmet kap a gyermekvédelem ügye, így Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke ismét felhívja a figyelmet a problémákra, abban bízva, hogy most érdemi lépéseket tesz majd a hatalom.

„Meglehetősen kiábrándító, hogy mindig valamilyen szomorú apropó kell ahhoz, hogy a döntéshozók felfigyeljenek bizonyos problémákra. Látni kell, hogy mindaz, ami Bicskén történt, nem egy vagy két ember felelőssége, sokkal inkább rendszerszintű problémákat sejtet” – mondta az Index.hu-nak Meleg Sándor.

Az egyesületi vezető arról is beszélt, hogy most az történik nagyban, a széles nyilvánosság szeme előtt, mint ami kicsiben is szokott. „A kellemetlen ügyeket jellemzően a szőnyeg alá söprik, mert az árt az intézmény népszerűségének, Majd amikor már nincs más választás, felelősségre vonnak egy-két embert, aztán minden megy tovább úgy, ahogy volt – részletezte.

Meleg Sándor bízik benne, hogy a hatalmas botrányt követően a kormányzat is úgy érzi, hogy érdemi reformok valósulhatnak meg.

A kormány eddig törvényi szigorítást ígért, erről beszélt Gulyás Gergely a kormányinfón és Orbán Viktor az évértékelő beszédében. A pontos részletek azonban egyelőre nem ismertek, de az eddigi tapasztalatok alapján kicsi az esély a rendszerszintű reformra, valószínűbb, hogy egy látványos tüneti kezelés valósul majd meg.

Meleg Sándor arról is beszélt, hogy egyelőre a kormány nem kezdeményezett párbeszédet a terepen dolgozó szakemberekkel.

Ezt a lépést nem lehet megspórolni, hiszen enélkül megint csak egyfajta tüneti kezelés, egy átgondolatlan kirakatreform megy majd végbe – valódi megelőzés helyett” – hívta fel a figyelmet az egyesületi vezető.

Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány ugyan előszeretettel hivatkozik a bevezetett gyermekvédelmi törvényekre, de ezeknek a legfőbb “eredménye” az, hogy összemosták a pedofília a homoszexualitással.

“Semmi köze a két dolognak egymáshoz, a legtöbb pedofil bűnelkövető heteroszexuális, így a sokat hangoztatott, két jelenséget összemosó koncepció komolytalan”

Az interjú további részét az index.hu oldalán olvashatják.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek