Egy elhagyatott borsodi könyvtár kísérteties képei

Megosztás

Van valami egészen szomorú és hátborzongató az elhagyott helyekben, kiüresedett épületekben. Ez különösen igaz a családi házakra, lakásokra, ahol egykor kellemes beszélgetések (vagy éppen hangos veszekedések) és közös vacsorák zajlottak. De mi történik akkor, ha egy könyvtárat hagynak sorsára?

Az ilyen helyszíneknél talán még ijesztőbb hatása van a porlepte tereknek, amelyek hosszú évekkel ezelőtt kicsiket és nagyokat, néha több száz embert is vendégül láttak falaik között és egy fontos találkozási helye volt a környéken élőknek.

Az a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található kiüresedett könyvtár is már csak nyomokban tartalmaz életet, melyről az Elhagyatott régi épületek Magyarországon nevet viselő Facebook-csoportban találtunk izgalmas fotókat.

A polcokon katonás rendben sorakozó regények és szakkönyvek, a szinte érintetlen könyvtári katalógusok arról árulkodnak, hogy ez valaha egy forgalmas intézmény volt hírlapolvasó részleggel és udvarias könyvtáros kisasszonyokkal.

A Végh Csaba által készített fényképek között felbukkan egy -legutóbb a nyolcvanas években használt- írógép és egy egész sorozat a 70-es, 80-as években kiadott “Munkajogi döntvénytárból” . Ezek alapján arra tippelnénk, hogy körülbelül akkoriban, azaz legalább 40 évvel ezelőtt nyithatták ki utoljára illetékesek a titokzatos borsodi bibliotéka ajtaját. És ahhoz sem kell Columbonak lennünk, hogy feltűnjön, itt bizony már illetéktelenek is jártak, akik alaposan felforgatták az egykor pedáns rendben pihenő könyvtár berendezését.

Ha tetszett önnek ez a téma, akkor biztosan szívesen olvassa majd a Diósgyőri Vasgyárról és az elhagyatott miskolci bérházról szóló képes összefoglalónkat.

Aki pedig a fénykép készítőjének további képeit és videóit szeretné megnézni, ide kattintva megteheti.

Plafonig ér a könyv
Minden bizonnyal a 70-es, 80-as években lapozgatták utoljára ezeket a szakkönyveket
Mintha csak egy percre hagyták volna magára a polcnak támasztott létrát

Fotó: Csaba Végh/Elhagyatott régi épületek Magyarországon

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek