Bontják a belvárosi jégpályát, nem mindenkinek tetszik a látvány

Megosztás

Az egyik miskolci Facebook-csoportban felbukkant néhány fénykép, amely a bontás alatt álló belvárosi jégpálya nem éppen esztétikus állapotát ábrázolja. A bejegyzés nagy hullámokat vert, többen sérelmezték a pálya korai elbontását, illetve a tér jelenlegi állapotát.

A napokban megkezdődött az ünnepi időszakban oly népszerű Erzsébet téren felállított korcsolyapálya bontása. A folyamat és annak körülményei meglepően nagy indulatokat váltott ki több miskolci lakosból is. Ezt jól mutatja az a Facebook-bejegyzés is, amelyet a Miskolc és Én elnevezésű csoportban tettek közzé. A poszt alatt valósággal záporoztak a hozzászólások és cikkünk megírásának pillanatában már több mint 130 megjegyzést számloltunk.

Többen feltették azt a kérdést, hogy: “Miért kellett szétrombolni?“, mintha a jégpálya vandalizmus áldozata lenne, miközben a hivatalos bontási munkálatok kezdődtek meg. Egyébként volt is hozzászóló, aki szellemes választ adott a felmerülő kérdésre: “Nem értem az embereket. A karácsonyfát is meghagyják egész évben? Jó volt, vége van, majd decemberben újra lesz.

Voltak hozzászólók, akik a már jól ismert “természetesen Miskolc” szlogent kapták elő, mások pedig azt sérelmezték, hogy a felbontott jeget nem szállították el azonnal.
“Szép volt, jó volt, de ez undorító. Egyből teherautóra kellett volna tenni, nem pedig így szétdobálni.”

Többen pedig az új utcabútorok miatt aggódtak, hiszen a képek tanúsága szerint a méretes jégtömbök érintkeznek azokkal, így jogosan merülhet fel az az aggodalom, hogy nem tesznek-e kárt a bútorokban.
“Azta! Ezt biztos így kellett “felszámolni”? Rá a jeget a padra, szemetesre, stb.-re… és majd a melegedés megoldja??? Gratula! Melyik cég is csinálta ezt? Remélem a helyreállítást is elvégzik, ha a jég tönkreteszi a padokat, korlátokat!”

Sokan azonban megértőek voltak a kialakult helyzettel kapcsolatban, és türelemre intették a többieket.

“Tényleg mindenki ilyen birka ebben a városban? Ez úgy néz ki mint ami kész van? Nyilván nincs. Az egész fa alap ott van még. El fogják bontani és nyilván elhordani ami nem ide való. Egy épülő ház félkész állapotáról készült képeken is menne a háborgás, hogy szar??”

Egy másik kommentelő pedig egy gyakori hazai jelenségre mutatott rá: “Ha van az a baj, mert útban volt, most hogy eltűnik meg az a baj, tipikus…”

Hogy tisztázzuk a felmerült kérdéseket, a városháza sajtóosztályához fordultunk, akik elsőként rávilágítottak arra, hogy főként a csapadékos, majd fagyos időjárás okolható a hatalmas jégtáblák jelenlétéért:

“A jégpálya megnyitását követően folyamatosan esős időjárás volt, ami később viszont fagyos időre váltott, így a jégpálya jege természetes módon sokkal vastagabbra nőtt a szükségesnél. Ezt a megvastagodott jeget a jégpálya zárását követően ismét csak fagyos időben tudták elkezdeni felbontani.”

Azt is megtudtuk, hogy jelenleg miért hevernek közterületen ezek a jégtáblák és mi történik a későbbiekben a nagy mennyiségű homokkal. “A bontás munkafolyamatában az első lépés az volt, hogy felbontották a jeget, hogy hozzáférjenek az alatta található gépészeti berendezéshez. Ezt követően, majd ha az időjárás engedi, felszedik a homokot – ezt a Városgazdához szállítják, ahol árvízvédelmi célt szolgál majd -, elbontják az azt határoló kerítést, és végül elszállítják a jeget. Mindezeket akkor tudják megtenni, ha a fagy felenged annyira, hogy a homok és a jég – az Erzsébet tér környezetének károsítása nélkül – felszedhetővé válik.”

A válaszból az is kiderült, hogy alapvetően az időjárástól függ, hogy mikor tud teljes egészében visszaállni az Erzsébet tér eredeti állapota, hiszen a bontás befejezéséhez stabilan fagypont feletti hőmérsékletre lenne szükség. A jelenlegi előrejelzések szerint enyhe melegedés kezdődik a következő héten, így remélhetőleg akkor sikerül a szakembereknek befejezniük a munkálatokat.

A válaszukban kitértek arra is, hogy a jelenlegi helyzet okozhat-e kárt az új utcabútorokban.

“A bútorzatban akkor okozna kárt a bontás, ha fagyos állapotban kezdenének hozzá. Amint az időjárás engedi, azonnal hozzákezdenek, és visszaáll az eredeti állapot.”

Rákérdeztünk egyébként arra is, hogy összesen mennyibe került a jégpálya a városnak. A válaszból megtudtuk, hogy a teljes költség 11.4 millió forint volt. A megye mobil jégpályáiról szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.

A városháza tájékoztatásából az is kiderül, hogy összesen 2000 és 3000 fő közé tehető azoknak az óvodás, iskolás és középiskolásoknak a száma, akik az ünnepi időszakban ingyenes használhatták a jégpályát.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek