Adventi mobil jégpálya: az idei év borsodi divattrendje, amely akár húszmillióba is kerülhet

Megosztás

Az adventi időszak közeledtével megyeszerte új divat hódít, a mobil jégpályák telepítése. Az “állandó” helyszínek (Miskolc, Kazincbarcika, Sátoraljaújhely) mellett a korcsolyázni vágyók számára most újabb lehetőségek nyílnak, év végén már a köztereken is csúszkálhatnak a téli sport szerelmesei. A megyeszékhely mellett Edelényben, Szikszón, Tiszaújvárosban és Encsen is lesz erre lehetőség, elég csak kisétálni a városközpontokba. De vajon miért épült hirtelen ennyi jégpálya és mennyibe kerülnek ezek az önkormányzatoknak, az adózóknak?

Néhány interneten fellelhető árajánlatot vizsgálva azt láttuk, hogy 15-20 millió forint körüli összegbe kerül megvalósítani egy ilyen projektet, de bennünket az érdekelt, hogy BAZ megyében mennyit költenek az önkormányzatok erre a szórakozásra és hogyan üzemeltetik a létesítményt. Kiderült, sok helyen ennél jóval olcsóbban megúszták a beruházást.

Miskolcon egy 11 x 35 méteres jégpálya épül az Erzsébet téren. Ide leginkább gyermekeket várnak, több iskolás csoport is időpontot foglalt már. A hely befogadóképessége négyszáz fő, megnyitni pedig december elsején fog, és január 7-ig nem is zárják be. A jégpálya üzemeltetője az MKK megbízásából a Jégpálya Center Kft. A telepítéssel, karbantartással, üzemeltetéssel, korcsolyakölcsönzéssel kapcsolatos teendőkért a cég nettó 11,4 millió forintot kap a megyeszékhelytől. Az önkormányzat tájékoztatója szerint Miskolc nem értékesít jegyeket. Ajándékként a miskolci óvodások és iskolások ingyenesen látogathatják a jégpályát december 1- 21-ig, 8 óra és 14 óra között.

Arra a kérdésre, hogy miért döntöttek idén Miskolcon egy ilyen attrakció mellett, a városházáról azt a választ kaptuk, hogy “ez egy népszerű program, viszont elég költséges. Éppúgy, ahogy az adventi programok is. Tavaly az energiaárak drasztikus emelkedése miatt az is kérdéses volt, hogy a város a közvilágítást hogyan működtesse, így az adventre is kevesebb jutott. Az idén – a felelős, takarékos gazdálkodásnak köszönhetően – valóban ünnepi, meghitt lehet az adventi időszak Miskolcon is.”

Edelényben már meg is nyitotta kapuit az ottani mobil jégpálya, ezt a létesítményt a Jégterasz nevezetű cég menedzseli, a kastély kertjében is valódi jéggel dolgoznak. Az üzemeltető, a megyei önkormányzat szerint “november 23-án lehetett korcsolyázni az Edelényi Kastélyszigeten először. A barokk épülettel a háttérben felállított jégpálya néhány nap alatt igazi közönségkedvenc lett, azóta többszázan éltek az ingyenes lehetőséggel, amely ez évben egészen december 30-áig, délutánonként várja az érdeklődőket.”

Azt is megtudtik a sajtóosztálytól, hogy hatalmas sikernek tartják a létesítményt, a kastély üzemeltetője hétköznap, hétfő kivételével – amikor a kastélysziget zárva tart – 15:00 órától 18:00 óráig, hétvégenként szombaton 10:00 és 18:00 óra között, vasárnap pedig 10:00 órától 14:00 várja a kikapcsolódni vágyókat. Délelőttönként keddtől péntekig az önkormányzat Korisulit is üzemeltet, ahol a megye óvodásainak, iskolásainak és középiskolás tanulóinak felajánlott lehetőségre ez évben már minden hely betelt. Ez azt jelenti, hogy év végéig közel 2000 gyerek vesz részt a Korisuli programban – amely oktatást is tartalmaz – a megye minden szegletéből, Mezőkövesdtől Göncig. A koordinálásban az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda munkatársai nyújtanak segítséget.

A költségekre nem kaptunk választ, csak az derült ki a levelükből, hogy a bérlést az Identitás további erősítése projektből finanszírozták, fenntartását pedig részben a projektből és saját teljesítésben oldják meg.

Encsen műjeges technológiával feleltek a korcsolyázási igényekre, a mintegy 200 négyzetméteres felületet – egy szokatlanul nagyívű adventi program keretében – szombattól vehetik birtokba az érdeklődők. A január 7-ig nyitva tartó attrakcióért itt fizetni kell, 1000 forint a belépő illetve 500 forint a korcsolyabérlés, a város polgármestere és a képviselőtestület nettó kétmillió forintot költ a különleges szórakoztató projektre.

Az átadásra kész encsi pálya. Plasztik felületen lehet siklani, így ez az egyik legolcsóbb megoldás

Szikszón is csúszkálhatnak a téli sport szerelmesei. A polgármestert arról kérdeztük, a városban mennyibe kerül a korcsolyázás lehetőségének megteremtése, milyen vendégszámot várnak, mennyi ideig lesz használatban, továbbá miért most döntöttek úgy, hogy szeretnének ilyen pályákat.

Sváb Antal elmondta, hogy a pályát kettő hónapra bérelték ki, november 25. és január 20. között fog üzemelni. Erre az időszakra nagyjából kétmillió forintot kell fizetni érte, a fenntartást pedig saját munkaerőből oldják meg. Elsősorban a méretéből adódóan – viszonylag kicsi pályáról beszélünk, összesen 100 négyzetméter – Gyermekkori néven fut a program, így elsősorban 14 év alattiak számára lesz a pálya kiváló szórakozás.

A városban található mind a négy oktatási intézménnyel, akiket ez érint (két óvoda, két iskola) egyeztetés történt, ennek eredménye, hogy hétköznapon délelőttönként minden szikszói gyereknek egy órára ingyenesen lehet igénybe vennie a pályát, 10-12 fős turnusokban. Nagyjából 900-950 között van azon gyermekek száma, akiknek a lábára így korcsolya fog kerülni. A 14 év alattiaknak ingyenes, 14 év felett pedig egy jelképes, ötszáz forintos összeget kell majd fizetni.

Szikszón egy egészen apró jégpálya szolgálja a lakosság szórakozását

Szerinte azért épül egyre több ilyen pálya, mert most van lehetőség végre a koronavírus hullámai és a háború és energiaválság után, hogy az önkormányzatok közösségi programokat szervezzenek. Azt is hozzátette, hogy a pálya műjeges, nem az árammal hűtött megoldás, amely drágább, szerinte megfizethetetlen lenne sok városvezetés számára.

Tiszaújvárosban sem maradnak le a helybeliek a korcsolyázás örömeiről, ráadásul ez az egyetlen hely, ahol nem először nyit 10 x 20 méteres jégpálya, az önkormányzatnak itt már tavaly is bevált ez a projekt. Miután szintén műanyag felületen lehet sportolni, a költségek két hónapra 2,9 millió forint körüliek, azaz nem kiugróan magasak, Idén december 1. és január 31. között várják a vendégeket, ráadásul sem a használatért, sem a korcsolyák kölcsönzéséért nem kell fizetni a vendégeknek, akik akár nosztalgiázhatnak is egy kicsit azokra az emlékekre gondolva, amikor jó pár évtizeddel ezelőtt – még leninvárosiként – nyáron, fürdőruhában és valódi jégen is korcsolyázhattak a településen.

Jégpálya az edelényi kastély kertjében. Miután a megyei önkormányzat hozta tető alá a projektet, amegnyitó szinte egy kampányrendezvénnyel is felért, ahol a főszerepet a közgyülés elnökasszonya kapta

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek