Miért vannak rendszeresen mínuszok a Bükkben található Mohos-töbörben?

Megosztás

Dobos András, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének munkatársa kutatja a helyi mikroklímát, most közérthető videóban magyarázza el a jelenséget.

A Bükkben fellelhető Mohos-töbör arról ismert, hogy rendszeresen mérnek rendkívüli hidegeket, komoly mínuszokat a vidéken. Nem véletlen, hogy felkeltette az érdeklődését Dobos Andráséknak: a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete munkatársának vezetésével zajlik a helyi mikroklíma kutatása.

Mint az a Facebook-oldalukról is kiderül, októberben például a fagyos napok száma 19 volt a Mohos-töbörben.

Erről a kutatásról és a helyi klímáról készült egy rövid kisfilm, amely a Csendes Pihenő YouTube-csatornáján tekinthető meg, s amelyben Dobos András közérthető módon magyarázza el, minek is köszönhetőek a gyakori fagyok a töbrökben.

Mint az a lenti videóból is kiderül, a fő magyarázat minderre az, hogy mivel a hideg levegő sűrűsége nagyobb, mint a meleg levegőé – ahogy azt földrajzórán megtanulhattuk -, így a hideg levegő lefelé száll, s ezáltal “csapdába esik” a töbrökben, amelyek a víz által a karsztos kőzetekbe kémiai oldódás útján kialakított, tálca formájú természeti képződmények (hasonlatosak a völgyekhez).

További részletek a kisfilmben:

Kapcsolódó cikkek