Egyetemként működik tovább februártól a Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Megosztás

Eddig főiskolaként jegyezték az intézményt, a kedden benyújtott törvényjavaslattal eggyel nőne a hazai – és a borsodi – egyetemek száma.

„A Sárospataki Református Teológiai Akadémia eleget tett az alkalmazott tudományok egyetemévé válás törvényi feltételeinek, így 2024. február 1-jétől Sárospataki Református Hittudományi Egyetem néven működik tovább” – ez olvasható egy új törvényjavaslatban, amely kedd este került fel a parlament honlapjára a Telex szemléje szerint.

Mint írják, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény jelenleg hatályos változatában még főiskolaként van listázva.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, az intézmény egyetemmé való előléptetésével a 30 állami egyetem mellett februártól összesen 12 nem állami alkalmazott tudományok egyeteme lesz Magyarországon, egy állami és 22 nem állami főiskola mellett.

Ezzel háromra nő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyetemek száma is: az átpozicionált intézmény a Miskolci Egyetem és a szintén sárospataki Tokaj-Hegyaljai Egyetemhez csatlakozik.

Ezt a változtatást egyébként egy számos más módosítást tartalmazó javaslatcsomag részeként tették közzé – tette hozzá a Telex.

Fotó: Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek