Aggódnak az akkubontó miatt az alsózsolcai anyukák 

Megosztás

Letelt a 21 nap, az alsózsolcaiak benyújtották az észrevételeiket. A beadvány útját helybeli szülők kísérték.

Egy kisebb csoport alsózsolcai anyuka és nagyszülő gyülekezett szerda délelőtt Miskolcon, a Mindszent téren, a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának irodája előtt. Az esemény nem demonstráció volt. Az illetékesek a megjelölt határidőt figyelembe véve előző nap már e-papíron is beadták a borsodi kisvárosba érkező akkumulátorbontó üzem előzetes eljárásához írt észrevételeiket – ezt a folyamatot erősítették jelenlétükkel a hölgyek. 

– Első sorban a gyermekeink és a saját egészségünk miatt aggódunk – részletezte a miskolci látogatás okát Nagyné Aranyi Hajnalka. A háromgyerekes alsózsolcai szülő arra szeretné kérni a környezetvédelmi hatóságot, hogy az ANDRADA Group Kft. ügyében a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el.

– Rengeteg, az egészségünket érintő kérdésünk van, amire mindezidáig nem kaptunk választ sem az előzetes hatástanulmány alapján, sem a két eddigi fórum során. Szeretnénk megtudni, hogyan változik majd az üzem hatására a levegő, a talaj és a víz minősége. Nem látunk garanciákat, nem ismerjük a felállított szabályokat sem, amiket a szennyeződések megfékezésére állítottak fel. Azt sem tudjuk, vészhelyzet esetén milyen cselekvési tervvel készülnek. Az első kert 800 méterre van a tervezett telephelytől. Mit kell, hogy tegyen a lakosság probléma esetén? – kérdezi Nagyné Aranyi Hajnalka, aki szerint a helybeli szülők véleménye egyöntetű: biztosítékokat akarnak.

Értéktelenedő ingatlanok

A háromgyerekes anyuka az ügy egy olyan vonatkozására is felhívta a figyelmet, ami sokakat érdekel, de eddig még senki nem beszélt róla.

– Szeretném tudni, hogy milyen hatással lesz a beruházás az ingatlanárakra Alsózsolcán. Mi négy éve költöztünk a településre. Nagy zöldterületet szerettem volna, ahol családi házban élhetünk konyhakerttel, gyümölcsfákkal. Olyan helyen, ahol kedvesek az emberek, befogadó a közösség. Ezt Miskolctól néhány kilométerre sikerült is megtalálnom – részletezi a helyzetet az anyuka.

– A költözéshez felvettünk 21 millió forintnyi kölcsönt, amit a banknak vissza kell fizetnünk. Az lenne a kérdésem, mi marad majd nekünk ebből a végén? Mennyit csökken a házunk értéke, ha egy veszélyes üzem költözik a kertek alá? Három gyermekem van, egy hat- egy három- és egy egyéves. Rájuk is gondolnom kell. Ha úgy látjuk, hogy rosszra fordul a helyzet, és egészségtelenné válik a lakókörnyezetünk, hogyan tudunk elköltözni, ha a házunk elértéktelenedik?

Nagyné Aranyi Hajnalka aggasztónak tartja azt is, hogy az akkubontó üzem tervezett helyszíne védett vízbázison fekszik, a leendő gépsortól pedig mindössze 200 méterre van az Alsózsolcai házgyári tó.

A szakma nemet mondana

Az észrevételek benyújtói szerint előre elkönyvelhető a környezetszennyezés ténye.

– Folyamatosan értesülhetünk olyan hírekről, hogy az akkumulátorgyártó cégek országszerte környezetvédelmi szabályokat szegnek, bírságokat kapnak. Ugyanez a helyzet a szétszerelő üzemek esetében: a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal például határozatlan időre felfüggesztette a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését – hangsúlyozta Csontos Alexandra, az akkuveszélyre válaszképp alakult Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület elnöke, aki elkísérte Miskolcra az aggódó anyukákat.

– A fentiek alapján előre vetíthető, hogy lesz negatív hatása az Alsózsolcára tervezett gyáregységnek, az igazi kérdés, hogy mekkora mértékű környezetszennyezésre számíthatunk.  – folytatta, hozzátéve, a legjobb az lenne, ha el sem kezdődne a munka az üzemben.

A bejelentő közlemény utáni 21 napon belül lehetett tenni észrevételt a környezetvédelmi hatóságnál. Ebben fel lehet hívni a figyelmet a telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, a cég által készített környezeti hatástanulmány hiányosságaira, valamint a környezeti hatástanulmány szükségességére: ez táplálhatja a gyárat ellenző alsózsolcaiak reményeit.  Csontos Alexandra jelezte, a 21 nap kedden letelt.

– Az egyesületünkben van vegyész- és környezetvédelmi, illetve vízgazdálkodási üzemmérnök is, illetve szoros együttműködésben állunk a Zöld Kapcsolat Egyesülettel és a Zöld Arnótért Egyesülettel – náluk is vannak olyan szakmérnökök, akiknek a véleményében megbízunk. Mindannyian úgy látják, hogy az Andrada által készített előzetes tanulmány megkérdőjelezhető, és vannak benne ellentmondások. A legfőbb hiányossága, hogy nem tér ki havária esetekre, előre nem látható vészhelyzetekre. Lehet, hogy az Andrada által benyújtott, az IMSYS Kft. által készített előzetes vizsgálatai dokumentáció azt a következtetést vonja le, hogy jól működik a technológia, amit még ha el is fogadunk, arra nem nyújt választ, hogy mi történik, ha valami mégis balul üt ki. Ilyen esetekre, az Andrada nem vállal felelősséget, ezt az álláspontjukat 2023.08.31-én az lakosságnak tartott tájékoztatójukon ki is nyilvánították.

papíron jól működik a technológia, de nem kaptunk arra garanciákat, hogy mi történik, ha valami mégis balul üt ki.

Az észrevételeket online formában már kedden benyújtották.

– A hatóság irodája nem volt nyitva tegnap, ezért maradt az online út. Ma pedig személyesen is eljöttünk, hogy beadjuk az észrevételeinket. Remélik, az érveikkel legalább a részletes hatástanulmányt sikerül kicsikarni a cégből.

– Bizakodunk, hogy kellő körültekintéssel, szakmai alapokra építve hozzák majd meg döntését – mondta Csontos Alexandra. Az akkufeldolgozó elleni küzdelmet ennek tükrében folytatják majd az alsózsolcaiak. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek