Az egyik borsodi iskolaőr késes támadást hiúsított meg, a másik pedig életmentésben vett részt

Megosztás

Encsen és Kurityán településeken történtek a nem mindennapi események, mindkét iskolaőr kitüntetésben részesült.

Szeptember 7-én reggel, nem sokkal 8 óra után egy huszonéves, fekete hajú férfi konyhakéssel a kezében ment be az Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskola nyitott kapuján a közelben tartózkodó iskolaőr szeme láttára – adta hírül a Police.hu.

– Nem volt ismerős a fickó, de rögtön szemet szúrt, hogy hatalmas konyhakés van nála, és az is látszott, hogy valamilyen szer hatása alatt van. Forgott a szeme, és kitágultak a pupillái. Éreztem, hogy ebből gond lehet, és sajnos igazam lett – idézte fel Csécsi Tibor iskolaőr. – Jó napot kívántam, és megkérdeztem, miben tudok neki segíteni, amire érdemben nem reagált, csak a „Jöttem a dögért!” mondatot ismételgette. Felszólítottam, hogy álljon meg, mert ide így nem jöhet be, és közöltem vele, hogy azonnal hagyja el az intézmény területét. A férfi tőlem már körülbelül két méterre volt, amikor ismét felszólítottam, hogy a törvény nevében hagyja el az intézmény területét, a kését pedig tegye le, ellenkező esetben kényszerítő eszközt fogok alkalmazni. Nem reagált a felszólításomra, és késsel a kezében az udvar belseje felé tartott.

Ekkor elővettem a nálam lévő gázsprayt, közben folyamatosan hátráltam, illetve el is léptem oldalra. Mielőtt a vegyi eszközt használtam volna, ismét felszólítottam a férfit, majd lefújtam, amitől megtorpant. Ekkor már olyan közel került hozzám, hogy a gumibottal el tudtam érni, és a kést tartó jobb kezére mértem egy ütést. Ettől földre ejtette a kést, de azonnal lehajolt érte, ezért a kést arrébb rúgtam. Erre felegyenesedett, megfordult, és kirohant az iskola területéről a Bársonyos-patak felé. Utólag belegondolva nem engem akart megtámadni. Szerintem nem volt tudatában annak, hogy mit csinál. Ennek ellenére bárki megsérülhetett volna. Szerencsére sikerült megelőzni a nagyobb bajt.

Csécsi Tibor különös meglepettséget is érzett.

– Huszonöt éven át szolgáltam rendőrként, és nemcsak a képzésen, hanem az ismétlő gyakorlatokon is mindig elmondták, hogy a testi kényszer mozdulatsorait azért kell nagyon begyakorolni, hogy veszélyhelyzetben ösztönösen menjenek, és velem pontosan ez történt. Arra nem is emlékeztem, hogy a gázsprayt elhajítottam, és a gumibotot előkaptam, de abban is biztos vagyok, hogy ösztönösen suhintottam – mondta az egykori zászlós. – Azokban a pillanatokban, amikor ez a férfi egyre csak közeledett felém azzal a hatalmas késsel, félelmet is éreztem – hogyne éreztem volna! –, de felülkerekedtem rajta. Csak az járt a fejemben, hogy ezt a helyzetet meg kell oldanom, és örülök, hogy sikerrel jártam. Szerencsém, hogy lélekben rendőr maradtam.

– Immár a negyedik tanévet kezdtem iskolaőrként itt, az encsi szakképző iskolában. Szívesen csinálom, és nagyon jólesett, hogy a gyerekek közül többen is köszönetet mondtak nekem, de szülők is megszólítottak, hogy hálájukat kifejezzék, a minap pedig a vegyesboltban rázták meg a kezemet. Furcsa érzés azzal szembesülni, hogy ez az eset az ittenieket mennyire elborzasztotta, de magam is úgy gondolom, hogy ebből nagyobb gond is lehetett volna – magyarázta Csécsi Tibor.

Nagy megtiszteltetésnek vette, hogy hősies helytállásáért elismerésben részesült.

– Nem is akartam elhinni, amikor felhívott a parancsnokom – emlékezett az iskolaőr, aki a rendőr-főkapitányság parancsnoki tárgyalójában vehetett át díszoklevelet Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes nevében és megbízásából Szabó Péter őrnagytól, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztály iskolapartnerségi osztályának vezetőjétől, illetve Miskolczi István ezredestől, a vármegye bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesétől. Az eseményen jelen volt Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese is, aki gratulált, valamint elismerő oklevelet és ajándékutalványt adott át Szabó József iskolaőrnek, aki szeptember 5-én a Csillagfürt Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Kurityáni Eperjesi István Tagintézménye udvarán segédkezett egy erős rosszulléttel küzdő tanár életmentésében. Természetesen neki is gratulálunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek