Nem tudunk mindenkit megmenteni – iskola Szendrőn

Megosztás

Kavalyecz András több mint három évtizede foglalkozik hátrányos helyzetű borsodi fiatalok szocializációjával és tanításával. Rendhagyó módját választotta az edukációnak: börtönlátogatásra, nyitott bíróságra viszi diákjait, hogy elrettentse őket a bűnözéstől.

A Borsod megyei Szendrőn járt a Telex stábja és az Abigél Szakképző Iskola, illetve az igazgató Kavalyecz András munkáját igyekezett közelebbről megmutatni. A pedáns kisvárosi szakközép célja, hogy tanulóit gimnáziumi érettségihez, illetve szakmához juttassa. A hagyományos nevelésen és oktatáson kívül különleges szerep jut itt a pedagógusoknak, hiszen nem minden esetben van megfelelő háttér a diákok mögött.

Olyan alapvetőnek tűnő dolgokat is meg kell tanítani ezeknek a fiataloknak, mint a személyes higiénia, az öltözködés, a viselkedés és a köszönés.

 „Volt egy borzalmasan fegyelmezetlen lány, a Zsuzsa, innen a szendrői cigánysorról, aki ide jött hozzánk tanulni. Egy valami érdekelte: a foci, és tehetsége is van hozzá. Nálunk teljesen átalakult, leérettségizett, most itt dolgozik pedagógiai asszisztensként. Nekem pedig rettentő fontos volt az ő személye, mert ahhoz, hogy ezeket a gyerekeket a sorról meg tudjuk fogni, ahhoz közülük kell pozitív példát hoznunk” – vagyis a helyszínen kell megtalálni azt, akinek a segítségével el lehet indulni kifelé a nyomorból.

A teljes videó itt megtekinthető:

Az igazgató, aki azért dolgozik, hogy ne féljenek a cigányoktól

Kavalyecz András több mint három évtizede foglalkozik hátrányos helyzetű borsodi fiatalok szocializációjával és tanításával. Börtönlátogatásra, nyitott bíróságra viszi diákjait, hogy elrettentse őket a bűnözéstől, és a foci is fontos eleme a pedagógiájának. „A pedagógusszakma nem az olcsó népszerűségről szól” – mondja, és szerinte egy tanárnak sokszor drasztikusan kell fellépnie, hogy eredményt érjen el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek