Kiderült, ki lett az év hétköznapi roma hőse

Megosztás

Kovács Richárd rendőrfőhadnagy részesült idén az elismerésben. A tíz jelölt között találhattunk borsodi származásúakat is.

Kovács Richárd kapta meg idén az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt-díjat, amelyet 2015 óta oszt ki a Roma Sajtóközpont (igaz, legutóbb erre a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, 2019-ben került sor) – számolt be róla a HVG a szervezet tájékoztatása alapján. A díjazott a Dombóvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályán dolgozik főhadnagyként. A Tudományos Diákkörön Etnikai profilalkotás a rendőri intézkedések során című dolgozatával különdíjat érdemelt ki. Többször nyerte el a testépítésért járó Mr. Zsaru címet, és több éremmel tért haza az Egyesült Államokban megrendezett World Police and Fire Games-ről is.

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának romológia szakán tanul, mellette a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán joghallgató, a tervek szerint jövőre szerzi meg a doktori címet. Kutatási területe a mélyszegénység és a rendészet-szociológia. A gyerekeknek azt szeretné megmutatni, hogy kitartással, sporttal és tanulással milyen eredményeket lehet elérni.

A tíz jelölt között egyébként több borsodi származásút is találhatunk a 444.hu összeállítása alapján. Dósa László például Harsányban született, jelenleg a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a Vaspálya Átmeneti Szállás – Váltóház vezetője. Az intézmény 22 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a szenvedélybeteg hajléktalan emberek előtt. Komplex módszerrel, józanságot segítő csoport foglalkozásokkal, prevenciós lehetőségekkel segítik a szenvedélybeteg embereket.

Dr. Gulyás Klára, kulturális antropológus, egyetemi adjunktus gyökerei egy borsodi kis faluból, Forróról erednek, de nagyszülei már Miskolcon taníttatták édesanyját. Ő maga a Tokaj-Hegyalja Egyetemen tanít, emellett számos civil szervezet és kezdeményezés motorja és még marad ideje roma fiatalok tucatjainak mentorálására is.

Kamarás Lakatos Katalin, történelemtanár pedig Szikszón született és Gadnán nőtt fel. Jelenleg az örkényi Huszka Hermina Általános iskola tanára, és folyamatosan azokat a módszereket keresi és alkalmazza, amelyek révén nem csak színvonalas tudást tud átadni a diákjai számára, hanem el is hiteti a gyermekekkel, hogy értékesek, tehetségesek és sikeresek lehetnek az életben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!


Kapcsolódó cikkek