Hamarosan megkezdődik a földalatti hulladékgyűjtő-rendszer kiépítése az Avason

Megosztás

A miskolci városvezetés közleményben tudatta, hogy a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. támogatói okiratot kötött az avasi hulladékgyűjtés konstrukciójának megváltoztatására.

A sűrűn lakott, szerteágazó szűk utcákkal rendelkező Avas városrészben mind a lakosságra, mind a közszolgáltatókra nagy terhet ró a szelektív hulladékgyűjtésből származó szeméttárolás, ugyanis a kihelyezett tárolóedények sok helyet foglalnak, így a számuk sem elegendő a térség igényeinek kielégítésére.

A jelenlegi tarthatatlan állapot feloldását földbe süllyesztett szeméttárolók kialakításával kívánják megoldani, mely 200 millió forintból valósul meg.

A tervek szerint az Avas városrész öt pontján (a Szentgyörgy út 1. számnál, a Klapka György út 22-32. között, a Középszer utca 7-11. között, a Szentgyörgy út 47. számnál illetve a Szilvás utca 11. számnál) összesen 25 darab 3 köbméteres szeméttároló tartályt telepítenek, melyek vegyes és szelektív hulladék gyűjtésére egyaránt alkalmasak lesznek. A tartályok vízzáró betonaknába kerülnek, ürítésüket pedig multiliftes darus járművel végzik majd, hasonló módszerrel, mint a felszíni szelektív hulladékgyűjtő szigetek esetében. A földbe süllyesztett szeméttároló edények kapacitása mintegy 670 háztartás hulladékának elhelyezésére lesz alkalmas.

Ha minden jól megy, ehhez hasonló bedobó aknák tűnnek majd fel az Avason

A földalatti hulladéktárolásnak számos előnye van; higiénikusabbak, tűzbiztosabbak és könnyebben kezelhetők, mint a felszíni szemétgyűjtők, emellett nincsenek kitéve a természeti elemeknek és a vandalizmusnak, a nagy űrtartalom pedig hozzájárul ahhoz, hogy a hulladék a saját súlya alatt préselődjön, így nő a kihasználhatóság, arról nem is beszélve, hogy így rengeteg parkolóhely felszabadul.

A boon.hu információi szerint a kivitelezés ebben a hónapban indul, és április 30-ra fejeződik be.

Forrás: miskolc.hu, boon.hu, emi.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek