Statikai probléma merült fel a Diósgyőri vár tornyainál

Megosztás

Emiatt pedig az építkezési munkálatok is megcsúszhatnak, gyorsan megoldást kell találni.

Tavaly februárban kezdődött el a Diósgyőri vár rekonstrukciója, s az eredeti hírek arról szóltak, hogy a munkálatok már 2022-ben befejeződhetnek. Ám mint a Minap.hu beszámolt róla: adódott némi, egész pontosan statikai jellegű probléma.

Mint írják, a 2017 előtt zajló tervezési folyamat során a most feltárt hibák nem derültek ki, viszont a legújabb statikai szakvélemények alapján rögzíthető, hogy a Diósgyőri vár meglévő falszerkezete korának megfelelő állapotban van, ami egyben azt is jelenti, hogy nem túl erős. A lap megtudta: a régi kőfalak állékonyságát és tartószerkezeti teherbíró képességét meg kell erősíteni. Mindezt úgy, hogy a problémás falszakaszokon, falrészeken – beleértve a falmagokat, a falfelületeket és a falrétegeket egyaránt – tartós, időtálló javítás valósuljon meg.

Mivel a statikai gondok a tervezéskor nem voltak ismertek, így a vár felújításának költségvetésében nincs is erre forrás. A vár kivitelezési szerződése szerint a rekonstrukció 13,5 milliárd forintba kerül, viszont ekkora volumenű, előre nem látható pótmunkaigényre a projektben nincs elkülönítve plusz pénz.

A miskolci önkormányzat ezért még decemberben segítséget kért – először Kiss János miniszterelnöki biztostól, majd Gyopáros Alpártól, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztostól és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől –, közel 2 milliárd forintot arra, hogy a most felmerült kiadást fedezni tudja a város. Bár szóbeli ígéretek elhangzottak, egyelőre a pénz nem érkezett meg.

Ami pedig azért különösen problémás, mert a kivitelező elmondta: csak január végéig tud olyan munkákat végezni, amelyek nem érintik a tornyokat – azaz ha addig nem kapja meg a plusz 2 milliárd forintot a város a tornyok megerősítésére, akkor leállhat az építkezés.

Forrás: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek