Érkezett is pénz a Diósgyőri vár rekonstrukciójára, meg nem is

Megosztás

Sajnos komoly problémát okoz, hogy a tornyok statikai hibáinak kiküszöbölésére nem ez az összeg való, azt még nem kapta meg a város. Márpedig anélkül a bizonyos kétmilliárd nélkül nem folytatható számos más munkálat, mert a megerősítésnek ezeket meg kell előznie.

A bürokrácia nagy úr Magyarországon is, nem lehet csak úgy költekezni.

Mintegy 4,1 milliárd forintos összeg érkezett meg a Diósgyőri vár rekonstruálásának folytatására. Ez az összeg azonban nem az a közel 2 milliárd, amire a vártornyok decemberben feltárt statikai problémája miatt van szükség a munka befejezéséhez, arra még mindig vár a város – írja a Minap.hu.

A Diósgyőri vár rekonstrukciója több mint 10 milliárd forintba kerül a 2017-18-ban elfogadott engedélyes tervek alapján. Ez a támogatási összeg ütemezve érkezik meg a beruházó Miskolc városához, a 2022-es részösszeg – mintegy 4,1 milliárd forint – mostantól rendelkezésre áll.

Mint Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője elmondta, ez a támogatói okiratban és a vár fejlesztésére vonatkozó kormányhatározatban leírt összeghez tartozik, ami ennél fogva a már megítélt támogatás része.

„Hosszú egyeztetések eredményeképpen még időben megkapjuk ezt a közel 4 milliárd forintos összeget, ami nem a tornyok megerősítésére szánt pluszforrás” – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, hogy a kormány részéről szóbeli ígéret érkezett – ezt a tervek szerint hivatalos kormányhatározat követi február végén – az igényelt pluszforrás biztosítására vonatkozóan.

A pályázati főosztály vezetője azt is megosztotta, hogy a mintegy 2 milliárd forintos pluszköltség – az ígéret szerint – a 2023-as költségvetés terhére érkezhet meg, ami azt jelenti, hogy az összeget is csak jövőre biztosítja a kormány.

Ez akár még problémás is lehetne, hiszen a tornyok statikai megerősítése nélkül bizonyos munkafolyamatok folytatása kivitelezhetetlen. Éppen ezért 2023-ig várni a szükséges többletforrásra megakasztaná a munkát.

Kapcsolódó cikkek