Jó reggelt Miskolc! Pénteki időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Pénteken eleinte keleten, északkeleten eshet, nyugat, délnyugat felől azonban egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Délután a napos időszakok mellett elszórtan, elsősorban délen és keleten lehetnek záporok, akár egy-egy zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél többfelé élénk, az ország déli és keleti felén gyakran erős lehet. Hajnalban -1 és +6, napközben északkeleten 7 és 9, máshol 10-16 fok között alakul a hőmérséklet.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Mátyás, Dára, Darina, Darinka, Edömér, Etel, Eunika, Euniké, Hedda, Hédi, Hedvig, Janek, János, Jávorka, Jázmin

A Jázmin név eredete és jelentése: Magyar eredetű, az olajfélék családjába tartozó, Kínából származó, sárga virágú díszcserjéből. Jelentése: a virág maga.

A Jázmin név elemzése: A Jázmin név olyan személyiség kialakulását támogatja, akinek nagyon nagy igénye van a függetlenségre. Csak a saját szemszögéből hajlandó vizsgálni a dolgokat, mások vagy alkalmazkodnak hozzá, vagy jobb ha magára hagyják, mert minden “ellenszegülés” csak értelmetlen, terméketlen vitákhoz vezethet. Bármihez fog, annyira elmerül abban, amit csinál, hogy szinte semmi mást nem vesz észre a körülötte zajló folyamatokból. Ennek az az eredménye, hogy mások apró jelzéseit sem észleli, amikor tudatni próbálják vele, hogy valami számukra nem jó. A fentiekből egyértelműen következik, hogy kapcsolatai általában nem túl harmonikusak.

A Mátyás név eredete és jelentése: Héber-latin eredetű, a Matatias névből. A Biblia szerint modinai pap, a Makkabeud testvérek atyja. Jelentése: Jahve ajándéka.

A Mátyás név jellemzése: Legfőbb jellemzője a teremtés a teremteni vágyás, családja érdekében. Szenvedélyes, a csalódásokat nehezen viseli és dolgozza fel.

Kutya névnap:

Max(i), Amigo

Cica névnap:

Edi, Max(i)

Hörcsög névnap:

Fóka

Születésnaposok

1557 – II. Mátyás magyar király († 1619)

1645 – I. Rákóczi Ferenc választott erdélyi fejedelem († 1676)

1750 – Révai Miklós magyar nyelvész, a magyar történeti nyelvészet megalapítója. Máig élő helyesírási alapelvünket, a szóelemző elvet képviselte. Új nyelvészeti szakszavakat is alkotott, így például a helyesírás és a nyelvtudós szavunkat († 1807)

1786 – Wilhelm Grimm német író, nyelvész, népmesegyűjtő (Grimm fivérek) († 1859)

1850 – Jászai Mari magyar színésznő, a Nemzeti Színház nagyasszonya, az egyik legnagyobb magyar tragika († 1926)

1881 – Gönczy Lajos olimpiai bronzérmes atléta, magasugró († 1914)

1940 − Cs. Németh Lajos magyar színész, szinkronszínész

1955 – Steve Jobs amerikai informatikus, az Apple cég alapítója († 2011)

1955 – Alain Prost francia autóversenyző, a Formula–1 négyszeres világbajnoka (1985, 1986, 1989, 1993)

Erről híres a mai nap

Ma van Mátyás napja. Mátyás a jégtörő, illetve Mátyás apostol ünnepe. Érdekes az ehhez a névhez fűződő Jégtörő jelző magyarázata. A középkorban szokásos volt a szenteket jellemző tárgyakkal ábrázolni, hogy az egyszerű, írástudatlan hívek is rájuk ismerjenek. Így ábrázolták Szent Mátyást vértanúságának eszközével, a bárddal. (Az apostolt Jeruzsálemben lefejezték.) A néphit az idő lassú enyhülését, a hó olvadását kapcsolatba hozta az apostollal, aki megkönyörül az embereken, és bárdjával megtöri a jeget, elűzi a hideget. Közismert időjárási regula fűződik ehhez a naphoz: “Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál”.

Ezen a napon történt

1538 – I. Ferdinánd a Nyugati Magyar Királyság és I. János a Keleti Magyar Királyság uralkodója a váradi béke néven ismertté vált megállapodást kötik meg.

1582 – XIII. Gergely pápa bevezeti a róla elnevezett Gergely-naptárat, amely október 4-én átlép 10 napot, vagyis október 15-e követi.

1938 – Elkészítik az első műszálas sörtéjű fogkefét.

1939 – Magyarország csatlakozik az antikomintern paktumhoz.

2015 – Ezen a napon írták alá Budapesten a szerződést Magyarország csatlakozásáról az Európai Űrügynökséghez.

2022 – Oroszország támadást indít Ukrajna ellen

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek