Pert nyert volt játékosa a mezőkövesdi fociklub ellen

Megosztás

A futballista nem töltötte ki idén nyárig szóló szerződését Mezőkövesden, hanem tavaly nyáron távozott. A munkaügyi perben azonban a FIFA a játékosnak adott igazat, mert a klub a jelek szerint nagyon nem úgy járt el a játékossal szemben, ahogy kellett volna.

A Mezőkövesd 2020 szeptemberében a következő bejelentést tette, amikor szerződtette a játékost:

„Hároméves szerződést kötött klubunk Antonio Vutovval, a 24 éves bolgár korosztályos válogatott támadó középpályás legutóbb a Botev Plovdiv csapatában futballozott.

Antonio Vutov pályafutását a Lokomotiv Mezdra együttesénél kezdte, majd a Levszki Szófiához igazolt. Ezt követően Olaszország felé vette az irányt, ahol játszott az Udinese, a Cosenza és a Lecce együttesében is. A labdarúgó ezután a Levszki Szófia és a Botev Plovdiv gárdáját is erősítette, utóbbi csapatnál két évet töltött, mielőtt Mezőkövesdre szerződött.

A csatárként is bevethető támadó középpályás a bolgár U17-es, U19-es, valamint U21-es válogatottban összesen 38 mérkőzésen lépett pályára és 6 gólt szerzett. Tavaly már a bolgár felnőtt válogatott tagja volt, azonban a Koszovó és Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőn nem kapott lehetőséget. A játékos tehát három évig, 2023. június 30-áig erősíti együttesünket.”

Vutov tehát nem töltötte ki a szerződését a matyóföldieknél, 2022 nyarán csendben távozott.

A legújabb hírek szerint a válás viszont nem volt zökkenőmentes.

A Sila ügyvédi társaság NB1.hu-hoz eljutott közleménye szerint a „A FIFA Vitarendezési Kamara (DRC) Antonio Vutov javára döntött a Mezőkővesd Zsóry FC elleni munkaügyi vitájában.”

A jogi ügyekkel foglalkozó társaság (teljes neve SILA International Lawyers) Oroszországban, Bulgáriában, Közép-Ázsiában, Svájcban, Törökországban, Spanyolországban és az Egyesült Arab Emírségekben rendelkezik jogi képviselettel. A sportjogász véleménye pedig ez:

„A mezőkövesdi eset több szempontból is komplikált volt. A vita onnan indult a felek között, hogy a játékost miért tették ki az első keretből. A klub egészségügyi szempontok mellett arra hivatkozott, hogy a teljesítménye nem volt megfelelő. A játékos ezzel nem értett egyet, szerinte szerződést akartak vele bontani. Ez nem először fordul elő a klubnál, nekünk három esetünk is volt, ezekből kettőt megnyertünk a bíróságon, egyikben pedig megállapodtunk. Ebben az esetben régóta fennálló precedens van, a nemzetközi sportjogban tudják, mi az eljárás ebben a helyzetben. Az irodánknak is régóta van tapasztalata ebben, rendszeresen foglalkozunk ilyen ügyekkel.

Felhívtuk a klub figyelmét, hogy így nem járhat el. A klub nem fogadta el az álláspontunkat. Amellett, hogy kikerült a játékos az első keretből, a fizetését sem kapta meg.

“A per nem volt egyszerű, mert a klub megtámadta a FIFA joghatóságát. A játékos bolgár, a klub pedig magyar, ezért joghatósága volt a FIFA-nak a döntésben. Nem a Mezőkövesd az egyetlen klub, amely ilyet csinál. A fociban az egész világon jellemző ez, hogy így akarják rávenni a játékost a szerződésbontásra vagy az eligazolásra. Amikor egy tapasztalt ügyvédi iroda, mint a miénk áll a játékos mögött, ezek az esetek könnyebben kezelhetőek. Nem csak a tapasztalatunk van meg, hanem tudjuk, hogy milyen precedenseket lehet használni.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek