Ébredjünk: az erdőirtások is nagymértékben hozzájárultak az olasz szigeten történt súlyos tragédiához

Megosztás

A heves esőzések következtében kialakult földcsuszamlások egészen gyakoriak lettek, mert Ischia szigetén folyamatosan csak irtják az erdőket és ráadásként a településeken mindent lebetonoznak. Ismerős a forgatókönyv? Aztán jön a természet és bosszút áll.

Legkevesebb öt ember meghalt az olaszországi Ischia szigetén történt földcsuszamlásban, és további hét személyt még keresnek. A tragédiához a szigeten zajló illegális beépítések és az erdőirtások is hozzájárultak.

A heves esőzések után az ischiai Monte Epomeoról leömlő sár és törmelék Casamicciola Terme településén óriási károkat okozott, többeket betemetett a sár. Eddig öt halálos áldozatról tudni, köztük egy gyerek is van.

Guardian kiemeli, hogy a dél-olaszországi szigeten található falut 2009-ben és 2017-ben is természeti katasztrófák sújtották: előbb ugyancsak egy földcsuszamlás, utóbb pedig földrengés. A most hétvégén történt tragédiában a lecsúszó föld autókat sodort magával egészen a tengerig, fákat csavart ki, házakat tett tönkre. Giorgia Meloni miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány kétmillió eurót különít el a kártalanításra.

A Guardian szerint az egyik fő oka annak, hogy a sártenger ekkora károkat tud okozni a környéken, az az illegális építkezés: a szigeten a becslések szerint 28 ezer olyan lakóház és egyéb épület áll, amelyeket nem szabadott volna ott felhúzni. Ischia illegális beépítése ugyanakkor már az 1920-as években elkezdődött, ez a mai napig tartó folyamat pedig a fák kivágásával jár együtt. Az erdőirtásokkal pedig eltűnik a szigetről az a természetes támfal, amely földcsuszamlás esetén a sártengert lassítani vagy megállítani tudná. Ugyanezt a problémát fokozza a nagykiterjedésű lebetonozása is a településeknek. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek