Melyek a legfontosabb eszközök egy kezdő konyhájában?

Megosztás

A gasztronómia izgalmas világába mindenki amatőrként csöppen bele. Némelyek már kisgyermekként, szüleiktől megtanulják a fortélyokat, mások viszont csak akkor kezdenek el foglalkozni a főzéssel, amikor kirepülnek a családi fészekből, és saját háztartást kell vezetniük.

Ehhez persze szükség lesz néhány alapvető eszközre a konyhában, nézzük is meg, hogy melyek ezek!

Kések

Egy jó késkészlet mondhatni a konyhafelszerelés alfája és omegája, hiszen már az előkészítés során is nélkülözhetetlenek, és a főzés végén, a finom falatok elfogyasztásához is szükség van rájuk. Ezért kések nélkül egy konyha sem lehet teljes.

Még a kezdő szakácsoknak is érdemes beruházni kimagasló minőségű termékekbe, például a finnshop.hu-n kapható Fiskars Essential késekbe. Ez a termékcsalád abszolút a megfizethető árkategóriát képviseli, ugyanakkor a gyártó nagy hangsúlyt fektet az anyaghasználatra és az összeszerelés minőségére.

Pont ezért kiváló választás kezdőknek, hisz nekik még felesleges kisebb vagyont kiadni egy-egy professzionális szakácskésre, hiszen ennek az árából vásárolhatnak egy komplett készletet is, ami összességében sokkal praktikusabb számukra.

A különböző alapanyagokhoz és műveletekhez ugyanis gyakran más-más típusú késekre van szükség, ezért érdemes többfélét is beszerezni belőlük. Az Essential késeket egyesével is meg lehet vásárolni, de akár szettben is beszerezhetőek, így mindenki maga állíthatja össze az ízlésének megfelelő késkészletet.

A termékcsalád természetesen nemcsak kezdőknek, hanem azoknak a gyakorlottabb szakácsoknak is kiváló, akik megmaradnak a hobbiszintű főzésnél, és nem szeretnék profi szinten űzni a gasztronómiát.

Edények

A sütés és főzés során rengeteg minden áll vagy bukik az előkészületeken, viszont az étel elkészítésének folyamatát sem szabad lebecsülni, hisz még itt is rengeteg a hibalehetőség. Egy kezdő szakácsnak ráadásul sokszor komoly fejtörést okoznak az olyan konyhai alapműveletek, mint a dinsztelés, pirítás, párolás. 

Ezeknek a megfelelő alkalmazásához kell némi rutin, amit csak gyakorlással lehet megszerezni. A lelkesedést azonban roppantmód letörheti, ha csak silány minőségű edények állnak rendelkezésre, amikben állandóan odaég, leragad az étel, és a tisztításuk is nehézkes.

Ezért az edényeket illetően érdemes inkább kevesebb, viszont jobb minőségű darabokat beszerezni. Az edények alja legyen vastag vagy többrétegű, rendelkezzen tapadásmentes bevonattal, és legyen masszív kialakítású! Nem is gondolnánk, hogy ezek a látszólagos apróságok mennyire leegyszerűsítik a főzést.

Egyéb hasznos kiegészítők

Lehet, hogy egy gyakorlott szakácsnak már nincs szüksége olyan eszközökre, mint fokhagymanyomó, hámozó, zöldségszeletelő vagy tésztakanál, egy kezdőnek azonban “életmentőek” lehetnek.

Ne restelljük használni az efféle kiegészítőket, hiszen az a céljuk, hogy megkönnyítsék a dolgunkat! Hosszú távon csak akkor fogjuk megszeretni a főzést, ha minél több sikerélményünk lesz.

Kapcsolódó cikkek