A miskolci, a megyei gasztronómiai élet egyik ismert alakja, Bajusz Gergely saját éttermet nyitott Mádon. Az egyebek között az Avalon Ristorantét és az Il Baffót megálmodó, a Népkerti Vigadó éttermét újragondoló gasztrogurunál jártunk, a család trattoriájában.
Jól csengő név Bajusz Gergelyé, aki már-már megkerülhetetlen alakja a megye gasztro életének. Ezt talán túlzás nélkül állíthatjuk, hiszen az Avalon Park Kft. korábbi gasztronómiai igazgatójáról van szó, aki a közelmúltban, több évnyi közös, sikeres munkát követően távozott Miskolc egyik legnívósabb vendéglátóipari egységeinek éléről. Kora tavasztól gasztronómiai tanácsadóként vállalt munkát a miskolci Népkerti Vigadó és annak új részlegének, a Délidő éttermének létrehozásában, de megújításában is nagy szerepet vállalt.
Amit a Délidő étterem képvisel: a hagyományok tiszteletét, a család melegségét és az otthon ízeit. A Délidő nemcsak az ételei, hanem a különleges atmoszférája miatt is népszerű lehet ismét a miskolciak körében, ahol meghitt időt tölthetnek a gyönyörű étteremben, a fák ölelésében. Bajusz Gergely már márciusban megfogalmazta: Miskolc és a miskolciak megérdemlik, hogy a Népkert és a Vigadó újra együtt szárnyaljon, és a város közössége visszakapja ezt a különleges helyet.
S ha még ez nem lett volna elég, ugorjunk el egy picit az M3-as autópálya geleji pihenőjéhez, ahol az autósok a M3GÁLLÓ étterembe is betérhetnek. Jelenleg ez Magyarország egyik legmodernebb autópálya-étterme, ahol “All you can eat” fogasztással várják a betérőket. Klasszikus magyar ételek sora választható, melyek helyi alapanyagokból készülnek.
Az időutazásunk során végül megérkeztünk nyár végére, Mádra. Beszélgetésünk alatt Bajusz Gergely úgy fogalmazott, hazatalált. Korábban ugyanis 20 évet élt Közép-Olaszországban, az Adriai-tengertől nagyjából 30 kilométerre egy kisvárosban, Offidán. Mád még ennél is kisebb település, de ugyanúgy szőlőültetvényekkel, borászatokkal teli a környék. Itt, az egykori Első Mádi Borház épületében hozta létre Bajusz Gergely a saját trattoriáját, ami nem éttermet, hanem inkább vidéki bisztrót jelent.

“Azok az ételek szerepelnek az étlapon, amik Marche megyében is fellelhetők voltak a trattoriákban” – magyarázta Bajusz Gergely, aki a családjával együtt vezeti, irányítja az éttermet. Ottlétünkkor is éppen a nagy nyitásra készültek: édesanya és feleség a konyhában készültek elő, gyártották a mádi trattoria egyik ínyencségét, a mamma töltött olíváit. Megtudtuk, ez egy klasszikus olasz étel, húsraguval töltik meg a kimagozott, nagyszemű olívát, kirántják, majd közvetlen fogyasztás előtt kis citrom levével kell megízesíteni. A végeredmény pedig egy kiváló előétel.
Az étlapon nem található pizza, hiszen azt már szinte mindenhol kapható, azonban focaccia olykor lesz, és elképzelhető, hogy igencsak változatos lesz a kínálat, lesznek olyan napok, amikor különlegességeket is lehet kapni.

“Offidában, péntek reggelenként, az egyik bácsi mindig lement a tengerpartra, majd hazatért több kiló friss hallal” – emlékezett vissza Bajusz Gergely. “Aznap ebédre és vacsorára is csak halat lehetett nála kapni.
“Elképzelhető, hogy mi is gondolunk egyet, és valamelyik nap lesz olyan a kínálatunkban, ami nem szerepel az étlapunkon, vagy olykor vasárnaponként egy isteni húslevessel fogjuk várni a betérőket. Nem akarunk beállni a sorba és pizzát készíteni, azt sok helyen lehet már kapni. Mi valami újat szeretnénk adni, egy kis igazi, olasz falusi életérzést visszaadni. Hosszú, kemény munkával teli évek vannak mögöttem, de úgy érzem, most hazaértem.”
Nem vagyunk nagy ételszakértők, de igyekszünk egy szubjektív leírást adni. Az előételek ízletesek, a tészták finomak. A ház lasagnája selymes, remekül elkészített, ilyet Magyarországon még nem kóstoltunk. A főfogások közül a göngyölt karajra esett a választás rozmaringos burgonyával, de a bárány spenóttal is igencsak omlósra sikerült.

Az ízek a desszerteknél is rendben voltak, ezeket egy közelben lakó cukrász készíti. A borkínálat kiváló, vörös és fehér, édes és száraz egyaránt kapható, szinte végtelen mennyiségben. A hely maga elegáns, a személyzet fiatal és kedves, mint ahogy azt már megszokhattuk a Bajusz Gergely által korábban vezetett éttermekben is.
(fotók: Első Mádi by BG)
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz.