Nyomtass te is: van értelme az igazság terjesztésének, amiket nem mutatnak a közmédiában

Megosztás

Az állami tévék és a két nagy kereskedelmi televíziós csatornán kívül a megyei lapok gyakorlatilag teljes egészében a kormány kezében és közvetlen irányítása alatt állnak. Márpedig vidéken rengeteg olyan település létezik, ahova tényleg csak a kormánypropaganda jut el, a Fidesz nagy örömére. Ebbe “rondít” bele a Nyomtass te is!, ami legalább bizonyos helyekre és embereknek el tudja juttatni a valóságot.

Éppen ezért újságírók és önkéntesek egy lelkes csoportja, néhány összehajtott lappal próbálja meg felvenni a harcot a több száz milliárd forintból üzemeltetett kormánymédiával szemben. Ahogy ők fogalmaznak: megpróbálják eljuttatni az igazságot azokba a falvakba is, ahová csak a közmédia híradója jut el.

A Nyomtass Te IS mozgalmat László János indította el a Fidesz-KDNP harmadik választási győzelme után 2018-ban, miután látta a megyei lapok bekebelezését. A cikkeket hivatásos publicisták írják teljesen ingyen.

A rendszer lényege, hogy bárki terjesztővé válhat. Ehhez csak az internetről le kell tölteni és ki kell nyomtatnia egy dokumentumot. Aztán már indulhat is a házalás a környéken. A szervezetnek már 2000 önkéntese van. Ők a hét minden napján hajtogatnak és járják az utcákat, most már több mint 1000 magyar településen. Így körülbelül kétmillió embert érnek el.

Nyomtass te is!

A mozgalom egyik vezetője, Bolla Rita elmondta: mindig megpróbálnak olyan témákat választani, amelyek a vidékieket is foglalkoztatják.

A medián kutató végzett egy mérést egy olyan településen, ahol 6 hete már rendszeresen jelen volt az újság. Ennek az lett az eredménye, hogy a lakosság egyharmada minden alkalommal elolvasta és várta az újságot, 10 százalékuk nyilatkozta azt, hogy bizonyos kérdésekben megváltozott a véleménye. És egy nagyon érdekes szám, hogy az ellenzéki és a kormánypárti szavazók 50-50 százalékban várták és elolvasták az újságot.

A Nyomtass te is önkénteseinek nincsen könnyű dolguk. Azt tapasztalják, hogy vidéken az emberek szinte mindent kritika nélkül elfogadnak, amit a tévében látnak. Egy-egy szórólapozás során az összes bevett fordulatot meghallgathatják: ,,A kommunisták rosszabbak lennének.” ,,Gyurcsány kilőtte a szemünket.” ,,Márki-Zay Gyurcsány embere és fizetőssé tenné az egészségügyet”. Sőt volt olyan is, aki a kulákok elhurcolásáért is az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét hibáztatja.

Az Euronews stábja egy napig követte az aktivisták munkáját Magyarország egyik legszegényebb részén, Észak-Borsodban. Ez idő alatt találkoztak Orbán Viktort utánzó roma fiatallal, Németországban másfél millió forintért dolgozó kőművessel és a polgármester elől bujkáló közmunkásokkal. Mind egyetértettek abban, hogy vidéken a helyzet tarthatatlan. Az iskolákban nincsen tanár, a kórházba pedig kötszert kell vinnie annak, aki azt szeretné, hogy ellássák. Áprilisban mégsem kérdés, hogy a Fidesz-KDNP-re fognak szavazni, mert így legalább megkapják a közmunkáért járó 100 ezer forintos bérüket. Ormosbányán senki sem bízik az ellenzékben, ellenben rettegnek a migránsoktól. Amikor megkérdeztük, hogy mi alapján alakítják ki preferenciájukat csak annyit válaszoltak, hogy ők rendszeresen nézik a TV2 híradóját.

A gyűlöletkampány olyannyira sikeres, hogy nemrég a Nyomtass te is egyik 70 éves önkéntesét az utcán elkezdte püfölni egy férfi, aki személyes sértésnek vette a kormány bírálatát. A támadót végül egy utcabeli állította le azzal, hogy ,,én is fideszes vagyok, de ez már azért túlzás”.

Kapcsolódó cikkek