Kimondta a bíróság: Nem lehet kiszakítani szegény családokból a gyerekeket

Megosztás

A gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusai kimondják, hogy hogy szegénység, illetve rossz társadalmi helyzet miatt tilos a gyermekek kiemelése családjaikból. Az ENSZ gyerekjogi bizottsága már többször is kritizálta és kifogásolta az olyan eljárásokat, ahol a szegénység volt kizárólagos ok, egy-egy gyermek kiemelése mögött. A törvényszék ítélete szerint a kiemeléshez kapcsolódó fogalmak tisztázatlanok, valamint túl sok múlik a gyermekvédelmi szakemberek szubjektív döntésén. 

A bíróság azt is kijelentette, hogy a gyerekeket többször diszkriminálták roma származásuk miatt is, mert főleg cigány gyerekeknél volt a kiemelése fő oka a szegénység.

„A bíróság megállapítja, hogy az alperes 2004. január hó 27. napjától megsértette a ténylegesen kizárólag rossz vagyoni helyzetük miatt családból kiemelt roma származású Nógrád megyei gyermekek egyenlő bánásmódhoz fűződő személyiségi jogát azon mulasztásával, hogy nem végzett célzott vizsgálatot annak mértékéről és okáról, hogy a ténylegesen kizárólag rossz anyagi helyzetük miatt családból kiemelt gyermekek kiemelkedően nagy arányban roma származásúak”

– áll a Fővárosi Törvényszék ítéletében. 

A pert egyébként az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC) kezdeményezte még 2017-ben azután, hogy kutatások igazolták ezt a fajta kiemelési gyakorlatot például Nógrádban és Borsodban. Uzsoky Ágnes bíró megállapítása szerint a rendszer részévé vált a diszkriminatív gyakorlat. Az Emmi-t a jogsértés megszüntetésére is kötelezte, valamint a tárcának öt éven keresztül minden egyes évben meg kell vizsgálnia, hogy Nógrád megyében a családból kiemelt  roma származású gyerekek számát. A vizsgálat eredményét a minisztériumnak nyilvánossá is kell tennie. 

Kapcsolódó cikkek