Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a foci-EB nem rontott a járványhelyzeten, a járványügyi hivatal szerint viszont dehogynem

Megosztás

Ezek ráadásul csak a hivatalosan közzétett adatok. Két és félezer új fertőzött bizonyíthatóan az Európa Bajnokságon fertőződött meg. Meglepő módon Magyarországon egy sem… legalábbis hivatalosan.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint a vasárnap este véget érő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság nem járult hozzá a koronavírus-járvány terjedéséhez – írja az MTI.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, július 8-i időszakig szóló jelentése [pdf] szerint azonban eddig 2535 megbetegedés kapcsolódik a június 11-én kezdődött Eb-hez, amelyet európai 11 ország egy-egy városában rendeztek. Az ECDC szerint Skócia a leginkább érintett, ott ugyanis 1991 eset kapcsolódik az Európa-bajnoksághoz, a második helyen Finnország áll (481), majd Dánia (35) és Németország (18) következik. A listán szerepel még Franciaország, Svédország, Horvátország és Hollandia. A jelentés szerint Magyarországon nem regisztráltak olyan megbetegedéseket, amelyek összefüggésbe hozhatók a kontinenstornával.

Az ECDC megállapítása szerint azokban az országokban, ahol tömegrendezvények zajlanak, de az óvintézkedések nem megfelelőek, várhatóan megnő a koronavírus-járvány terjedésének kockázata. Aleksander Ceferin azonban leszögezte, hogy a résztvevő csapatok szerinte nagyon profi módon viselkedtek, és a stadionokban is szigorú szabályok vannak érvényben.

„Amikor minden bizonyíték nélkül azt hallom, hogy az emberek megfertőződtek a mérkőzéseken, kissé csalódott vagyok. Véleményem szerint felelőtlenség a futballt vádolni a vírus terjesztésével”

– mondta.

A negatív teszt nem garancia

Ceferin furcsállta, hogy úgy beszélnek egyesek kétezer megfertőződött skót szurkolóról, hogy a glasgow-i stadionba csak negatív teszttel lehetett belépni. Arról nem tett említést, hogy a PCR-tesztek nem közvetlenül a fertőzés megtörténte után kezdenek pozitív eredményt mutatni, hanem néhány napos eltolódással, illetve azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a kétezer fertőzést nem kizárólag a stadion közönségéhez köti a jelentések.

A skóciai közegészségügyi hivatal 1991 olyan megbetegedésről tud, amely valamilyen módon kapcsolódik a futballhoz. Azokat a fertőzötteket sorolta ebbe a kategóriába, akik június 11. és 28. között ott voltak a glasgow-i vagy a londoni Eb-meccseken, netán a glasgow-i szurkolói zónában vagy egy kocsmában közösen nézték a meccseket. A fertőzöttek kétharmada, 1294 fő a június 18-i angol–skót meccshez köthető. A figyelmeztetés ellenére több tízezer skót belépőjegy nélkül is elutazott Londonba. A Wembley-be csak 2600 vendégszurkolót engedtek be, közülük később 397 személynek lett pozitív a koronavírustesztje. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Related posts