Szijjártó ismét bekeményít: “A Magyarországot büntető UEFA bizottsága szánalmas és gyáva”

Megosztás

Külügyminiszterünk általában az Európai Unió politikusainak szokott beszólogatni mostanában igen gyakran, de ezúttal az UEFA illetékes bizottságának szúrt nagyon keményen oda, a besúgózás sem maradt ki.

A Facebookon reagált Szijjártó Péter külügyminiszter (továbbá futsal-játékos) arra, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget. A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

Szijjártó szerint „a négy teltházas budapesti EB-meccs mindenki számára örök emlék marad. A többi rendező stadionban érvényes nézőszám-korlátozások miatt (Londont kivéve) nálunk volt a legtöbb néző és a legfergetegesebb hangulat.” Szijjártó azt nem fejti ki, milyen összefüggést vél felfedezni a fergeteges hangulat és a diszkriminatív megnyilvánulások közt.

„Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése” – írja Szijjártó. Aki azt egyébként nem állítja, hogy ne történtek volna meg az UEFA által kifogásolt megnyilvánulások, csak a bizonyítékot hiányolja, illetve hogy ezeket valakik jelentették. A bejegyzésben a külügyminiszter egy rövid videót is megosztott – véletlenül épp nem olyat, amin diszkriminatív szurkolói megnyilvánulás látható, pedig akad olyan is, nem kell besúgókat keresni.

Szijjártó nehezményezi, hogy egyéb, a meccseken tapasztalt rendbontások (pl. lézerezés, pályára beszaladás) nem értek hasonló retorziót az UEFA-tól. „Az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!” – zárja sorait. (Hvg.hu)

Related posts