3 millió számítógépet fertőzött meg egy vírus, képeket is készített a felhasználókról

Megosztás

A NordLocker kiberbiztonsági cég szakemberei szerint egy ismeretlen trójai vírus több millió számítógépet fertőzött meg eddig, és mintegy 1,2 TB-nyi személyes adatot lopkodott össze az áldozatok PC-iről. A csomagban többek között 1,1 millió egyedi e-mail-cím és mintegy 26 milliói bejelentkezési adatot találtak. A vírus az Adobe Photoshop, valamint különböző játékok feltört verzióin keresztül került a gépekre – számolt be róla a PCGamer.

Az elemzők szerint a hackerek véletlenül leplezték le az adatbázist, melyre a szakemberek azonnal rávetették magukat. Mint kiderült, a vírus 2018 és 2020 között mintegy 3,2 millió számítógépet fertőzött meg. Az adatbázis 2 milliárd cookie-t tartalmazott, amelyek közül több mint 400 millió még érvényes volt.

Ha mindez nem lenne elég ijesztő, akkor az is kiderült: az adatbázisban 6 millió olyan fájlt is találtak, melyeket a megfertőzött számítógépek Asztal és Letöltés mappáiból mentettek le a hackerek. Ez összesen 900 ezer képet, több mint 600 ezer Word-dokumentumot, és több mint 1000 másfajta fájltípust jelent. A vírus pedig még a felhasználóról is készített fotókat, ha az eszközének volt webkamerája.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek