Akár 80 000 otthont is elláthat a most kifejlesztett szélerőmű

Megosztás

A norvég Wind Catching Systems (WCS – szélfogó rendszer) látványosan debütált egy hatalmas úszó szélturbinarendszerrel. Ez a “szélfogó”-ként is emlegetett szerkezet a világ legnagyobb egyedi turbináinak az éves teljesítményének ötszörösét képes előállítan. Emellett elég költségcsökkentő ahhoz, hogy azonnal versenyképes legyen.

A Windcatcher rácsszerkezete több, mint 324 m magas, amire kisebb turbinákat telepítettek (a terveken nem kevesebb, mint 117-et). A szélerőmű-monstrumot az olajiparban elsajátított gyakorlatok alapján az óceán fenekére tervezik kikötni.

A WCS szerint kétszer olyan jó lesz a szélfogó teherbírása, mint az elődnek számító V236-15.0MW-nek. Ahelyett, hogy hatalmas egyedi alkatrészeket használna, ezek a szélfogó kisebb darabokból készült, amelyekkel sokkal könnyebb dolgozni. Az úszó alap felszerelése után a munka nagy részét a fedélzeten lehet elvégezni, daruk vagy speciális hajók nélkül. A rács kialakítása lehetővé teszi a folyamatos karbantartás egyszerű elérését. A WCS szerint ezek a tömbök készen állnak az 50 éves élettartamra, szemben a V236, 30 évével.

Az összhatás 500 százalékos növekedést jelent az éves energiatermelésben és mindegyik ilyen tömb elegendő energiát termel 80 000 európai otthon üzemeltetéséhez.

A norvég cég úgy tervezi, hogy rendes hálózaton keresztül biztosítaná az új módon termelt energiát, de a költségek csak ezért nem lennének magasabbak. A hálózati energia Norvégiában és az Egyesült Államokban 105 USD megawattóránként, míg az USA Energiainformációs Hivatalának számításai szerint az elvben 2026-tól működő új szélerőművek mintegy 115 dolláros energiaköltséggel működnének. A WCS szerint ez továbbra is viszonylag drága villamosenergia-termelési mód, különösen a szárazföldi szélhez és a napenergia-termeléshez képest. De a tengeri szél jóval erősebb, így ezzel nyerni is lehet. A vállalat azt mondja, hogy előrejelzései egy kezdeti telepítési méreten alapulnak, amely szerinte jelentősen gazdaságosabbá válik a méret növekedésével.

A társaság az North Energy és a Ferd befektetési társaságok támogatásával rendelkezik, és a technológiát az Aibel tengeri szélszolgáltatóval és az IFE Energiatechnológiai Intézettel közösen fejlesztette ki. A WCS még nem tett közzé további részleteket a prototípusokról vagy az első telepítésekről, így bár legitim technológiának tűnik, úgy tűnik, még várnunk kell egy ideig, mire bebizonyítja állításait.

via JövőTV

Kapcsolódó cikkek