“Digitális oktatás lesz? De jó, egész nap biciklizhetek az utcán!” – ki hogy fogja fel az iskolabezárásokat Borsodban

Megosztás

Van, aki egy meghosszabbított tavaszi-nyári szünetnek tekinti, ahogy tavaly, van, aki tanulna, de nem fér hozzá a tananyaghoz. A kormány közben szombaton bejelentette a csütörtöki intézkedés ellentettjét – mégis lesz felügyelet az iskolákban és óvodákban, miközben egy nappal korábban tökéletesen megmagyarázták, hogy miért nem szabad.

A Hvg.hu cikkéből derülnek ki azok a részletek, amiket a médiában nem igazán harsognak.

„Március 4-én bejelentettem a tanulóknak a hétfőtől érvénybe lépő digitális oktatást. Mindenki örömmel fogadja. Többen mondják, hurrá, nem kell tanulni. Nos, ekkor bekapcsolom nekik a Krétában a DKT-t (Digitális Kollaborációs tér – egy olyan komplex modul, amely segíti a tanárok és a diákok digitális online együttműködését – a szerk.). Belépek nevelőként és belépek tanulóként. Mutatom a funkciókat. A fele osztályt érdekli, a fele nem is érti, a harmada még nincs oda regisztrálva december óta. Az órát úgy zárom, holnap még jövünk iskolába, megmutatom még egyszer, hogyan kell használni” – meséli egy borsodi kisiskola tanítója a hvg.hu-nak, hogy is indulnak neki az – ahogy ő mondja – karanténoktatás 2.0-nak.

Papíron minden szép volt

A 2020 márciusában indult első kísérlet eredményességéről megoszlanak a vélemények. A számok azt mutatják, kevesebben buktak, jobbak lettek a jegyek, nem romlottak az érettségi eredmények sem. Adminisztratív szempontból tehát sikertörténet volt. De azért lehetett más hangokat is hallani, egyáltalán nem mindenkinek tett jót az időszak, különösen az alsó tagozatban, főleg 1-2. osztályokban nagyon nagy lemaradásokat okozott az online oktatás. A hátrányos helyzetű diákoknak pedig kifejezetten káros volt, hiszen ők nem is tudtak sokszor kapcsolódni az online oktatáshoz (és ez a diákok akár 15–20 százalékát is jelentheti).

Noha várható volt, hogy lesz a járványnak második, harmadik hulláma, nem nagyon készült fel a rendszer arra, hogy a tavalyi tapasztalatokat leszűrve, a hiányokat, a tudásdeficitet orvosolva ezúttal zökkenőmentesen álljon át az iskola újra a távoktatásra. A kormányzat annyit tett, hogy valamennyire feltuningolta az e-Kréta rendszert, abba beintegrálta – a tanító által is emlegetett – DKT-t. Az e platformról megfogalmazott minősítések ugyanakkor – Prievara szerint – a Google Classroom light-tól a szörnyen használhatatlan iszonyatig terjedtek.

„Örülök, hogy hoztak végre egy döntést, és befejeződött a találgatás. Persze, ezt is úgy hozták meg, hogy a pedagógus megint úgy értesült róla, mint a hétköznapi emberek, hogy nehogy fel tudjon készülni. Ismétlődik a tavalyi eset, amikor mélyvízbe dobtak minket” – mondja egy szabolcsi tanár.

„Fiatal pedagógusként nekem nem okoz gondot a digitális világba való átköltözés egyik napról a másikra, de a kollégáim nagy része idősebb, nekik jó lett volna, ha egy kicsit hamarabb szereznek tudomást a váltásról. A héten volt egy frissítés a Kréta-rendszeren, utólag összerakva elképzelhető, hogy ezért. A kollaborációs teret nem próbáltuk ki élesben, reméljük jól vizsgázik” – véli egy borsodi kisiskola nyelvtanára.

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!” – kiáltottak fel a fent már idézett borsodi kisiskola tanulói a lezárásról szóló hírek hallatán. A pedagógusok természetesen próbálják meggyőzni őket, hogy szó nincs itt lógásról, hosszú tavaszi szünetről, csak a tanulás átköltözik a netre. Kérdés, a kevésbé motivált gyerekeknél ez mennyire meggyőző érvelés.

Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében a kormány a héten úgy döntött, hogy hétfőtől április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák, az iskolák pedig hétfőtől online oktatásra térnek át. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt is közölte, hogy nem lesz gyerekfelügyelet, az étkeztetés viszont megoldott lesz elvitelre vagy kiszállítással.

Gulyás Gergely bejelentése szerint ezen most mégis változtatott a kormány, de a politikus arra kért mindenkit, hogy ha van rá módja, akkor otthon oldja meg a gyermekfelügyeletet. Ha erre nincs lehetősége, akkor viszont beviheti a gyereket az óvodába vagy iskolába. Ilyenkor ismét felmerülhet a kérdés, hogy miért nem lehetett legalább egy nappal ELŐTTE egyeztetni az önkormányzatokkal, netán a szakszervezetekkel, iskolákkal, szülői csoportokkal a bezárás mikéntjéről, hogy ne utólag kelljen kapkodni és nagy hirtelen megváltoztatni azt, amit másfél nappal korábban még teljesen ellentétesen jelentettek be ország-világ előtt. Ez nem konzultáció?

Az ügyeletre vonatkozó szabályokat a hétvégén teszik közzé. Vasárnap reggel egyelőre még semmi hír ennek részleteiről, várjuk szeretettel.

Kapcsolódó cikkek