A kormány szándékosan teszi tönkre az állami kórházakat, hogy a Mészáros-féle magánegészségügybe terelje az embereket?

Megosztás

A legtöbben nem tudunk ésszerű és logikus magyarázatot találni arra, amit Orbánék az utóbbi hetekben tettek az egészségügyben. Az egyébként is egyre inkább ingatag lábakon álló és kivéreztetett rendszerbe óriásit rúgtak az jó, rabszolgáknak való szerződés kötelező aláíratásával, amit több ezren nem is tettek meg. De mindez merő számításból történt volna?

Hadházy Ákos a Facebookon tette közzé saját véleményét a keddi problémák boncolásakor.

“Fekete napja van ma a magyar egészségügynek, és mindez egyáltalán nem véletlen.Éjfélig kellett volna aláírniuk az orvosoknak és ápolóknak az új szerződésüket, amellyel belépnek a „egészségügyi szolgálati jogviszonyba”, hogy aztán vezényelhetővé váljanak, mint a katonák. Sokan nem vállalták ezt – hogy pontosan hányan, az néhány napon belül kiderül, de már látszik, hogy komplett osztályok állnak le. A propaganda vagy hallgat vagy igyekszik azt sulykolni, hogy minden rendben, csak néhány kapzsi orvosnak nem elég a béremelés (a szakdolgozóknak persze béremelés sem jár).

Közben egy ideje már szivárognak a hírek, hogy nagyon felpörgött a magánegészségügy, az állami energiacég, az MVM vagy a Nemzeti Közművekhez telefonos ügynökei már hívogatják az ügyfeleket, hogy rájuk sózzák a Mészáros-féle biztosító magán-egészségbiztosításait. Véletlen lenne mindez? Biztosan nem, sőt, szándékos. Ez a Fidesz egészségügyi reformja: átterelni a magánszférába, akit csak lehet: beteget, ápolót és orvost egyaránt.

A Fidesz azzal nyert 2010-ben, hogy erélyesen szembeszállt, a korábbi, szocialista kormányok egészségügyi reformjaival, elutasította az egységes, nemzeti társadalombiztosítás magánosítását, a kórházbezárásokat és a vizitdíjat. Lehet azon vitatkozni, hogy ez helyes volt-e vagy sem, volt rá társadalmi igény. 11 évvel később, a világjárvány közepén viszont megteszik azt, amiről a néhai Molnár Lajos álmodni sem mert: a végletekig leépíti az állami rendszert, helyette pedig lényegében bevezeti a magánegészségügyet.

Az állami kórházakban most felmondó dolgozókat tárt karokkal és jó fizetéssel várják a magánszolgáltatók, a biztosítók már kínálják a jobbnál jobb csomagokat, csak az nem jár jól, akinek nincs pénze megfizetni mindezt. Nekik marad a végletekig lerohasztott, kiürített közkórház. A kormány ezzel egyszerűen felmondta a társadalmi szolidaritást.”

Kapcsolódó cikkek