Már a boltosok is komoly szigorításra számítanak, de a pánikot mindenáron elkerülnék

Megosztás

Tavaly ilyentájt napról napra nőtt a pánikhangulat, az emberek felhalmozták készletüket, kiürültek a boltok polcai több termék esetében is. Idén talán ilyen roham nem lesz.

A nagyobb áruházláncok képviselői napi kapcsolatban vannak a kormánnyal, de azt, hogy milyen új szabályok jöhetnek, nem tudják. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a jelenleginél rövidebb vagy hosszabb nyitvatartási időre lenne-e szükség.

„A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is” – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Blikknek adott interjúban. Kásler Miklós egyúttal azt pedzegette, hogy be kellene zárni a nem létfontosságú boltokat.

Úgy fogalmazott: „Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre.

Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani.”

„Kevesebb ostobább dolgot tudok elképzelni a járvány elleni küzdelemben, mint az emberek zárt területre való összezsúfolása” – reagált a miniszter mondataira Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakértő Facebook-oldalán azt írta, ha tovább csökkenne a nyitvatartási idő, „kevesebb idő állna rendelkezésre a bevásárlások megtételére, miközben ettől az intézkedéstől nem csökkenne a bevásárolni kívánók száma. Ergo egyszerre több ember lesz egy időben az üzletekben”.

Szerinte éppen ellenkezőleg kellene cselekedni: „növelni a rendelkezésre álló időt, azaz a nyitva tartást meghosszabbítani, miközben szabályozzák a négyzetméterre eső emberek számát”. A hvg.hu-nak azt mondta, a vásárlási idősáv esetleges újbóli bevezetése lenne

az egyik legkárosabb megoldás,

mert ebben az esetben is szűkülne a vásárlásra fordítható idő, és egyszerre sok ember zsúfolódna össze a boltokban. Kunetz Zsombor hozzátette: az emberek napközben home office-ban vagy a munkahelyükön dolgoznak,

kik vásárolnak napközben? Az idősek. A vásárlási sáv tehát így is, úgy is megvan.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szintén azzal a javaslattal állt elő még korábban, hogy négyzetméter alapon határozzák meg, egy áruházban, azon belül is egy helyiségben egyszerre hány ember lehet. Bubenkó Csaba elnök a hvg.hu-nak most azt mondta, számítanak szigorításra, noha a szakszervezettel nem egyeztetett erről eddig a kormány. „A dolgozókban benne van a félelem, hogy bárki elkaphatja a vírust”, ezért a szakszervezet hivatalos levélben fordult az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárságához, kerüljenek előbbre az oltási sorban a kereskedelmi dolgozók. Válasz még nem érkezett.

Közben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is arról beszélt az állami tévében, hogy elképzelhetőnek tartja a szigorítást a védekezésben, „mert a vírusmutánsok miatt egyre többen fertőződnek meg, és kerülnek kórházba”. Részleteket azonban nem mondott.

Eddig egyedül Székesfehérváron döntöttek úgy a képviselők, hogy vásárlási sávot ajánlanak a 65 év felettieknek a városi piacon. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán azt írta, az idősek a következő két hétben 12 és 13 óra között menjenek vásárolni. A kereskedők kiesését 10 százalékos bérletidíj-kedvezménnyel segítené cserében az önkormányzat. A polgármester úgy fogalmazott, az idősek saját belátásuk szerint a vásárlási sávon kívüli időben is mehetnének a piacra, „azonban a megjelölt egy órát nekik szeretnénk fenntartani”.

Tárgyalási csiki-csuki

A nem létfontosságú üzletek és szolgáltatások ideiglenes lezárásáról először Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt múlt pénteken egy interjúban. A szakember akkor azt mondta, megfontolandó, nem kellene-e bezárni a bevásárlóközpontokat is, mivel vendéglátóhelyek híján ezek váltak találkozóponttá, így hozzájárulhatnak a járvány terjedéséhez. A hvg.hu úgy tudja, az érintett bevásárlóközpontokat nem kereste meg ezzel kapcsolatban a kormányzat.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek