Amit a tartós befektetési számla adózásáról tudni érdemes

Megosztás

A Tartós Befektetési Számla, vagy röviden TBSZ ideális megoldást jelenthet akkor, hogyha a tőzsdén keresett nyereségünk után lehetőség szerint minél kevesebb adót szeretnénk kifizetni.

Erre a célra a Nyugdíj Előtakarékossági Számla, vagy másik nevén NYESZ is jó választásnak tűnik első ránézésre. Ez a megoldás azonban a legjobban akkor éri meg igazán, ha az arra beutalt és azon megkeresett összeget majd csak 10 év után fogjuk kivenni.

Befektetői szempontból tehát a Tartós Befektetési Számla sokkal kedvezőbb választást jelent. Rövid bejegyzésünkben azt fogjuk áttekinteni, amit az adózásáról tudni érdemes.

Amennyiben a három éves ciklus végeztével megtörténik a kiutalás

A számlanyitással megegyező naptári évben egy úgynevezett gyűjtőév kezdődik el. Ekkor van lehetőség a kereskedésre szánt összeg beutalására. A naptári év végével már nincs több lehetőség több tőkét beutalni a Tartós Befektetési Számlára.

Ezt követi az első három éves ciklus. Hogyha ebben a periódusban feltörjük a számlánkat, vagyis pénzt utalunk ki róla, akkor az elveszti a TBSZ jellegét. Ebben az esetben 15%-os adóteher vonatkozik ránk, ami egyébként megegyezik a normál számlák adózásával.

Innentől kezdve a a többi ciklus a számlánkra már nem érvényes, elvégre már a teljes nyereség után kell adót fizetnünk.

Hogyha a három éves ciklus lejártával nem történik kiutalás

Amennyiben a három éves ciklus lejártával egy időben a kiutalás nem történik meg, úgy egy következő két éves ciklus veszi kezdetét. Hogyha a negyedik és az ötödik lekötési év során történik forráskivonás, akkor az a TBSZ-t automatikusan megszünteti, mégpedig 10%-os kedvezményes adóteher mellett.

Az 5 éves lekötési időszak végeztével, a naptári év végén a Tartós Befektetési Számla automatikusan megszűnik. Ezzel párhuzamosan valamennyi befektetésünk, illetve annak a hozama is adómentessé válik.

Tartós befektetési számla nyitása a Random Capital segítségével

Amennyiben az a szándékunk, hogy a Random Capital cégnél fogunk Tartós Befektetési Számlát nyitni, akkor ezt a következőképpen tudjuk kivitelezni.

Első körben egy normál számlát szükséges létrehoznunk, amely egyébként a Random Capital ügyfelei részére már interneten keresztül is lehetséges. Ez a megoldás extra kényelmet teremt, elvégre nem kell befáradni az irodába, ezáltal időt és energiát lehet megtakarítani. Nem kell mást tenni tehát, mint a Random Capital internetes felületén regisztrálni, majd pedig elfogadni a kapcsolódó szerződést. Amikor beérkeznek a szükséges dokumentumok, és a társaság részéről az ellenőrzése sikerrel zárul, máris intézhetjük az első beutalást, illetve a kereskedést.

Kapcsolódó cikkek