Májusban a Nébih átfogó ellenőrzést tartott a tokaji borvidéken, 18 turisztikailag kiemelt borkimérőnél és vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés célja a bor- és alkoholtermékek élelmiszerbiztonságának, minőségének és nyomonkövethetőségének vizsgálata volt, különös figyelmet fordítva a higiéniai körülményekre is.
Az ellenőrök helyszíni mérésekkel 51 hazai bortételt vizsgáltak meg, amelyek mind megfeleltek az előírásoknak. Emellett 150 termék forgalomba hozatali azonosítóját is ellenőrizték, és ezek is rendben voltak. A házipárlatok vizsgálata során tíz mintát vettek, amelyek szintén megfeleltek a követelményeknek.
A higiéniai vizsgálatok során 17 helyszínen mindent rendben találtak, egy esetben azonban figyelmeztetni kellett az üzemeltetőt a tartályok tisztításának hiányosságai miatt. Továbbá hét helyszínen nem tudták igazolni a személyzet egészségügyi alkalmasságát.
Négy helyen adminisztratív hiányosságokat tártak fel. Egy jelöletlen terméket meg kellett semmisíteni, egy esetben hiányos dokumentációt találtak, máshol hibás termékjelölést észleltek, egy pincészetnél pedig a készletnyilvántartás nem egyezett a valós készlettel.
Ezekben az esetekben összesen csaknem 1391 liter bort zároltak. Az érintettek minden esetben azonnali intézkedéseket tettek, eljárások indultak, a bírságok kiszabása folyamatban van.
Pozitív fejlemény, hogy a kistermelők egyre nagyobb arányban veszik igénybe a korszerű Közösségi Infrastruktúra Központokat must, bor és pezsgő előállításához. A vizsgálat összesített eredményei kedvező képet mutattak: a tokaji borvidéken forgalmazott termékek megfeleltek a jogszabályi előírásoknak.
Fotó: elmenyplaza.hu/ illusztráció
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!