Gránitoklevelet kapott a Miskolcon hetvenöt éve diplomázott Dr. Pilissy Lajos

Pilissy Lajos

Megosztás

Különleges jubileumi esemény volt a héten a Miskolci Egyetemen: az intézmény vezetősége diplomaátvételének 75. évfordulóján köszöntötték egykori diákjukat, Dr. Pilissy Lajost.

1949. október 24. fontos esemény volt a fiatal Pilissy Lajos életében. A Nehézipari Műszaki Egyetem Bánya- és Kohómérnöki Karán akkor végzett kohómérnökként. Eredetileg vegyészmérnöknek akart menni a Baja melletti fiatalember, de végül Sopronba ment tanulni egyetemre 1943-ban, mert ott tandíjmentes volt. A háború alatt költözött az egyetem Miskolcra.

A fiatal szakember ezután a Dolgozók Kohóipari Technikumában állt munkába, hogy középiskolásoknak tanítsa a szakmát 21 éven át, tüzeléstechnikát és metallográfiát oktatott a fiataloknak. Ez az iskola az egykori-Kohó- és Gépipari Minisztérium (KGM) égisze alatt első éveiben teljesen önállóan működött, és létezésének évei alatt hat iskolaépület adott neki otthont, ezért nevezték „vándor” iskolának.

Akkoriban szokás volt, hogy az érettségiző fiatalok vicces csasztuskában emlékeztek meg tanáraikról, ebben így írtak róla a matúrát szerző fiatalok:

Alacsony termetű Pilissy, a fémes,
Oly sokat beszél, hogy meghallgatni rémes,
Pedig egy kohásznak fémről illik tudni.
Fém, az csak mellék, nem kell megtanulni,
Egyfolytában beszél, van ki unatkozik,
Fémesek figyelnek, vasas ingadozik.
Úgy tudja a nótás, ez kohász iskola,
Fémes, vasas minden hallgatója.

Fotó: Öntödei múzeumi füzetek 13., 2004

Pilissy Lajos karrierje végig a szakmához kötődött, de a fiatalok oktatása mellett tudományos karriert is befutott.

Volt a Fémipari Kutató Intézet kohászati osztályának kutatója, ezután a Vasipari Kutató Intézet öntödei osztályának tudományos munkatársa, csoportvezetője, végül az öntödei és acélmetallurgiai osztályának tudományos osztályvezetője. A műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi doktor, több akadémiai bizottság tagja is volt. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gépészmérnöki karán öntészetet, az miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem öntészeti tanszékén fémöntészetet, a BME-n a finommechanikai szakmérnök-hallgatóknak fémtechnológiát/ a korróziós szakmérnök-hallgatóknak alkalmazott fémtant adott elő. A Műszaki és Gazdasági Akadémián tüzeléstant és színesfémtechnológiát tanított a címzetes egyetemi docens. Megszervezte a veszprémi Színesfémipari Technikumot, ennek 15 éven át szakfelügyelője is volt a legalább 32 könyv és tankönyv szerzője, illetve társszerzője. Több éven át a BKL Öntöde (Bányászati és Kohászati Lapok), majd a Kohászat főszerkesztője. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) öntészeti , majd központi oktatási bizottságának elnöke, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) központi oktatási bizottságának tagja, az OMBKE tiszteleti tagja.

A kilencvenkilenc éves kohómérnököt a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita, valamint Prof. Dr. Palotás Árpád Bence az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékánja köszöntette családja körében.

Gratulálunk és jó egészséget kívánunk.

Fotó: Miskolci Egyetem

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek